Eesti tüdruk sattus Ühendkuningriigis petuabielu eest kohtu alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ühendkuningriigi prokuratuur paneb noorele Jõhvist pärit naisele süüks osalemist skeemis, mille eesmärgiks oli saada libaabielu teel pakistanlasele Suurbritannia elamisluba.

Kuningriigi migratsiooniametnikud vahistasid 19-aastase Eesti kodaniku Diana Hamdamova Põhja-Iirimaal Belfasti lõunaosas tänavu 3. juulil vahetult enne seda, kui mõned päevad hiljem pidi seal aset leidma tema abielu 20-aastase pakistanlase Muhammad Umairiga.

Mõlemad noored olid juba päev hiljem kohtupingis Bangori linna esimese astme kohtus, kus Hamdamova sai süüdistuse illegaalsele immigratsioonile kaasaaitamise katses, Umair aga katses omandada elamisluba illegaalsel teel. Sama süüdistusega olid kohtu all veel kaks pakistani päritolu meest, kelle seost eestlanna fiktiivabieluga pole aga kinnitatud.

Juuli lõpus lasti Umair ramadaani pidamise ajendil 1500 naela suuruse kautsjoni vastu vabaks, tingimusel, et ta loovutab oma passi ega lahku kohtumenetluse lõpuni oma registreeritud elukohast Lancashires. Hamdamova seevastu on alates istungist olnud vahi all Hydebanki vangla naisteosakonnas Belfastis.

Diana isa Andrei Hamdamov ütles Postimehele, et tal on tütre kohta vähe teavet. Hamdamovi sõnul pidi Diana minema suvel tööle hoopis Soome ja tema sattumine Suurbritanniasse oli üllatus. «Ma ei tea, kuidas ta sellesse olukorda sattus, aga loomulikult ei olnud see tema soov. Ilmselt oli ta kellelegi midagi lubanud,» kahtlustas Hamdamov.

Isa ei teadnud tütre sidemete kohta pakistanlasega midagi, ent rõhutas, et Diana on tema teada juba süüdi mõistetud ning ilmselt kannab vanglakaristust. Hamdamovi sõnul polnud tütar fiktiivabielu korraldaja, vaid sattunud kellegi teise loodud skeemi ohvriks. «Mis saab edasi, pole teada. Ka see, kas Eesti võimud saavad kuidagi Diana saatust mõjutada.»

Eesti välisministeeriumi andmetel pole konsulaarosakonda Hamdamova kinnipidamisest teavitatud ja seda tehaksegi vaid juhul, kui kinnipeetu soovi avaldab. «Eesti saatkond Londonis on kontakteerunud Ühendkuningriigi ametiasutustega, et täpsustada kinnipidamisega seonduvaid asjaolusid,» ütles ministeeriumi pressiesindaja pärast Postimehe päringut.

Ministeerium möönis, et konsul eestlanna abistamiseks palju teha ei saa – kõik tema kaitsekulutused kannab Ühendkuningriik. Soovi korral võib saatkond vaid kontrollida õiglast kohtupidamist ning külastada kinnipeetut vanglas.

Mis asjaoludel Diana Hamdamova Suurbritanniasse sattus, on teadmata. Mullu aprillis kirjutas ta avalduse lahkumiseks Jõhvi Vene Gümnaasiumi 12. klassist, mis oleks tal ka halbade hinnete tõttu lõpetamata jäänud. «Ta pidi minema õhtukooli või tulema hiljem uuesti 12. klassi, aga ta ei tulnud,» kirjeldas korralikust perest pärit Dianat direktor Mare Lihtsa.

«Tal ei olnud minu teada sidemeid välismaaga, sest ta on vaikne ja rahulik tüdruk. Üllatusena tuleb juhtunu küll. Ükskõik kellest oleks võinud sellist asja oodata, aga tema ei olnud selline, kes koolis suhteid otsiks.»

Eelmisel nädalal kirjutas Postimees laiaulatuslikust fiktiivabielude sõlmimise skeemist, mille kaudu Iirimaal sadade Balti naiste ja Aasia meeste vahel viieaastaste elamislubade saamiseks libaabielusid korraldatakse. Iirimaal pole fiktiivabielu kuritegu, küll aga Hamdamova asupaigaks oleval Põhja-Iirimaal, millele rakenduvad Ühendkuningriigi seadused.

Välisministeeriumi kinnitusel ei tea nad fiktiivabieludes osalevate eestlannade arvu, sest seda saab loomulikust abielust eristada vaid kohus. Kui seda ka tehakse, ei pruugita süüdimõistetu soovil sellest tema kodumaad teavitada.

Suurbritannia migratsiooniameti vastused Hamdamova kohtuprotsessi ja tema olukorra kohta lehe trükkimineku ajaks kohale ei jõudnud. Nii Diana kui ka tema ema jäid Postimehele täna kättesaamatuks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles