Ansip: Michalil pole põhjust tagasi astuda

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkusel olev peaminister Andrus Ansip käis eile koos tütrega Londoni olümpiamängude sõudmisvõistlusi vaatamas.
Puhkusel olev peaminister Andrus Ansip käis eile koos tütrega Londoni olümpiamängude sõudmisvõistlusi vaatamas. Foto: Liis Treimann

Puhkuse ajast Londonis olümpiamänge jälgiv peaminister Andrus Ansip ei pea Reformierakonna varjatud rahastamise skandaali keskmesse sattunud justiitsminister Kristen Michali tagasiastumist vajalikuks. Lisaks on peaministri arvates ajakirjandus teema kajastamisel ebaobjektiivne.


Peaminister Andrus Ansip, kas peate tõesti õigeks, et prokuratuuri poolt kuriteos kahtlustuse saanud inimene jätkab tegevust teie juhitud valitsuses?

Nii lihtsasti ei peaks Eesti Vabariigis asjad käima, et kui keegi esineb mingi süüdistusega, siis see, keda ta süüdistab, astub kohe ametist tagasi. Süütuse presumptsioon omab demokraatlikus riigis suurt väärtust ja see kehtib ka poliitikute kohta. Kui minister astub iga süüdistuse peale ametist tagasi, võiks ju pidevalt ministreid ja valitsusi vahetada.

Ma olen Kristen Michaliga rääkinud ja soovitasin tal avalikustada kahtlustuse sisu. Kuigi alguses jäi mulje, et prokuratuur ei taha seda avaldada, on nad kõik piirangud sellelt maha võtnud.

Kahtlustus, mis põhineb ainult Silver Meikari poolt Postimehes avaldatud artiklil ja sellele pole lisatud ühtegi uut asjaolu, pole ministri tagasiastumiseks piisav.

Olnuks samasugune kahtlustus näiteks Keskerakonna juhi Edgar Savisaare kohta, pidanuks ta ilmselt juba järgmisel päeval prokuratuuris ütlusi andma, samuti oleks nende partei peakorter kohe läbi otsitud. Reformierakonna peakorteri läbiotsimine toimus aga alles kaks päeva pärast Silver Meikari artikli ilmumist, ministri ülekuulamisele kutsumine võttis aga aega kaks kuud. Selline venitamine jätab uurimisest kummalise mulje.

Prokuratuur tegutseb täitevvõimust sõltumatult. Nad on väitnud, et ei soovinud enne ütlusi võtta, kui olid analüüsinud muid materjale, kaasa arvatud seda, mida nad said partei peakontorist.

Seejuures uurisid nad ka serveritest leitud kirjavahetust, mida riigikogu fraktsiooni liikmed on omavahel pidanud – tegelikult on see üsna küsitav tegevus –, ja selle põhjal pidid nad formuleerima kõik küsimused.

Need puudutasid põhiliselt Postimehe artiklit ja erakondade rahastamist üldisemalt, kuid jäägu see teema prokuratuuri kommenteerida. Seaduse järgi pole kommenteerimise õigust kahtlustataval ega ammugi peaministril, vaid ikka prokuratuuril endal.

Juhul, kui Silver Meikar on Reformierakonna kohta valetanud, siis miks pole teda laimamise eest kohtusse antud?

Praegu on sõna sõna vastu ja me ootame, et uurimine selgitaks välja tõe. Loomulikult on paljudel oma suhtumine välja kujunenud, kuid mina ei tahaks oma suhtumise väljaütlemisega uurimist mõjutada. Aga põhimõtteliselt – ühel pool on selle inimese sõna, keda olen usaldanud, ja teisel pool selle inimese sõna, keda ma pole kunagi usaldanud.

Täispikka intervjuud Andrus Ansipiga saab lugeda ajalehest Postimees või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles