Valitsus annaks ämmaemandatele õiguse iseseisvalt tegutseda

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu naistekliiniku ämmaemand Evelin Gross
Tartu naistekliiniku ämmaemand Evelin Gross Foto: Erakogu.

Valitsus arutab homme eelnõu, millega antakse ämmaemandatele õigus iseseisvalt tegutseda.


Eelnõu annab ämmaemandatele õiguse jälgida normaalset rasedust, sünnitusjärgselt last ja naist, määrata uuringuid ja neid läbi viia.

Lihtsamate günekoloogiliste probleemide korral saavad nad ravi määrata, soovitada ravimeid ning ka mõningatele kokkulepitud ravimitele retsepte välja kirjutada.

Retsepte saavad ämmaemandad kirjutada ainult teatud ravimitele. Töövõimetuslehe saavad ämmaemandad väljastada ainult rasedus- ja sünnituspuhkusele lubamise ning raseduse ajal töö(teenistus)tingimuste ajutise kergendamise või teisele tööle (ametikohale) üleviimise kohta.

Ämmaemandad saavad iseseisvalt tegutseda ambulatoorselt ja ainult normaalse raseduse korral, sätestab eelnõu.

Haigusseisundite ja patoloogiate kahtlusel või ilmnemisel suunatakse patsient arsti juurde. Muudatusega väheneb pere- ja naistearstide töökoormus, lühenevad ravijärjekorrad naistearstide ambulatoorsele vastuvõtule ja pikemas perspektiivis paraneb eriarstiabi kättesaadavus, seisab eelnõu seletuskirjas.

Ämmaemandusabi kättesaadavus paraneb ka maapiirkondades elavatele inimestele. Paraneb abi andmine sünnitusjärgsel perioodil, seni keskenduti peamiselt vastsündinule.

Praegu saavad iseseisvalt tegutseda kõik teised tervishoiutöötajad (arstid, õed), seni on see õigus puudunud ainult ämmaemandatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles