Majanduslangus pole relvaomanike arvu kasvatanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püstolid
Püstolid Foto: Liis Treimann

Kuigi majanduslangusega on viimasel ajal kaasnenud kuritegevuse kasv, pole see pannud inimesi endale relva hankima ning relvaomanike arv püsib stabiilne.


Tsiviilrelvade registri andmetel oli tänavu jaanuari alguse seisuga Eestis ligi 29 000 relvaomanikku ning viimase nelja aastaga on see arv kõikunud maksimaalselt 300 inimese võrra. Seejuures elab 40 protsenti relvaomanikest Tallinnas või Harju maakonnas.

Tänavu kahe kuuga on väljastatud ligi 500 relvasoetamiseluba, ligi 150 paralleelrelvaluba, pea 2000 relvaluba, ligi 25 tulirelvapassi ning umbes 60 relva võõrandamisluba.

«Relvalubade väljastamise arv on suur, kuna relvaseadusest tulenevalt väljastatakse relvaloa kehtivuse lõppemisel, omaniku andmete muutumisel, relvahoiukoha muutumisel ja relvade arvu muutumisel isikule iga kord uus relvaluba,» selgitas politseiameti pressiesindaja Tuuli Härson BNSile.

Tsiviilrelvade registri andmetel on nii füüsilistele kui ka juriidilistele isikutele registreeritud 55 000 relva. Viimase nelja aasta jooksul on see arv kõikunud 300 relva võrra, kusjuures tänavu jaanuari seisuga oli registreeritud viimase nelja aasta madalaim relvade arv.

Valdav osa relvaloa taotluste esitamistest toimub politseiprefektuurides. Seal viiakse taotlejaga läbi vestlus, mille käigus selgitatakse seadusest tulenevaid nõudeid, mis relva omamiseks peavad täidetud olema.

«Kui vestluse käigus ilmnevad kindlad keeldumise alused, näiteks karistatus, tervislikud põhjused või vanus, siis reeglina taotleja ametlikku taotlust ei esitagi, kuna sellest keeldumise alused on taotlejale juba ette teada,» ütles Härson.

Viimastel aastatel on politsei korraldanud illegaalsete ja leitud relvade loovutamise kampaaniaid, mille käigus on aastas vabatahtlikult loovutatud umbes 100 relva. «Relvade olulist vähenemise tendentsi märgata ei ole ja seega jätkab politsei ka järgnevatel aastatel selliseid kampaaniaid,» lisas Härson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles