Alanud nädalal nõutakse ESMi rahvahääletusele panekut

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss.
Toompea loss. Foto: Toomas Huik / Postimees

Juba teisipäeval toimub esimene Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) vastaste üritus ja järgmine on plaanitud kolmapäevaks, kui riigikogu hakkab ESMi teemat erakorraliselt arutama.

Homse ürituse korraldab riigikogulane Juku-Kalle Raid, kes enda sõnul hääletab kindlasti ESMi vastu.

«On ebaõiglane, et enim püksirihma pingutanud Eesti peab vastutustundetute Lõuna-Eurooplaste lollused kinni maksma,» selgitas Raid.

Raidi selgituste kohaselt on ürituse eesmärgiks vaadata veel korra üle ESMi punktid, mis kindlasti Eestile kasulikud pole.

«Kui kõik läheb nii, nagu täna paistab, võetakse see kahtlane asi vastu juba kuu lõpus,» sõnas Raid. «Mistap oleks väga positiivne, kui inimesed riigikogu suurest saalist asja üle enne hääletamist veelkorra järele mõtleksid.»

Raid on kutsunud kohale esindajad kõigist neljast riigikogu parteist ja lisaks ka nn aknaalused.

Raidi väitel on paljud analüütikud hoiatanud, et ESM kriisi ei lõpeta, mistõttu on Eesti kohustused tulevikus teadmata.

Teisipäevasel ümarlaual kõnelevad peale Juku-Kalle Raidi veel Andres Herkel, Rainer Vakra ja Igor Gräzin.

Kolmapäeval kell 10 kogunetakse aga Toompeal rahvakoosolekule, kus nõutakse ESMi rahvahääletusele panekut. Kogunemise korraldab rahvaliikumine ESM Rahvahääletusele.

Oma pöördumises tõstetakse esile, et Eestilt nõutakse ESM lepinguga 1,79 miljardit eurot ja EFSF lepinguga on juba garanteeritud 2 miljardit eurot ehk kokku 3,79 miljardit eurot, mis on 62 protsenti Eesti riigieelarvest.

Rahvaliikumise esindajate hinnangul on riigikogulased valitsuse tugeva surve all ja tund pärast miitingut algabki riigikogus erakorraline istungjärk ESM lepingu ratifitseerimiseks.

Rahvakiri «ESM rahvahääletusele!» on kogunud üle pooleteise tuhande allkirja. 

Facebookis on sadu toetajaid leidnud ka leht «ESM Rahvahääletusele», kus toimumise ajaks on küll märgitud 30. august.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles