USA senaatorid kutsuvad Obamat Süüria mässulisi relvastama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John McCain
John McCain Foto: SCANPIX

Kolm USA senaatorit kutsuvad Obama administratsiooni üles andma Süüria mässulistele otsest sõjalist abi.

John McCain, Joe Lieberman ja Lindsey Graham kirjutavad täna Washington Postis ilmunud arvamusloos, et on teadlikud ohtudest, mis on seotud USA suurema rolliga Süüria kodusõjas.

«Kuid tegevusetusega kaasnevad Ühendriikide jaoks veelgi suuremad ohud – kaotatud eludes, raisatud strateegilistes võimalustes ja kompromiteeritud väärtustes,» märkisid nad.

Senaatorite sõnul peaks USA relvastatud opositsioonile andma abi otse ja avalikult, kaasa arvatud relvi, luureinfot ja väljaõpet.

Autorid kirjutasid, et USA peaks abistama rühmitusi, mis nii sõnas kui teos hoiduvad äärmuslusest ja sektantlusest. Nende arvates peaks USA koos oma liitlastega aitama kindlustada piirkondi, mille mässulised on de facto turvatsoonideks muutnud.

«See ei vajaks USA vägede kohalolekut, kuid võib tähendada meie õhujõu ja teiste unikaalsete USA eeliste piiratud kasutamist,» kirjutasid nad.

Senaatorite hinnangul nähakse USAd oma praeguse positsiooni tõttu Lähis-Idas kui moslemitest tsiviilisikute tapmisega soostujat.

«Kardame, et see vastumeelsus juhtroll enda peale võtta jääb meie riiki veel aastaid painama, nagu juhtus siis, kui me ei suutnud peatada kurdide ja šiiitide tapmist Saddam Husseini ajal Iraagis või tutside mahanottimist Rwandas,» väitsid nad.

Süürias on lahingutegevus praegu koondunud Aleppo linna, mida valitsusväed on päevi õhust pommitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles