Ökotantsufestival on pühendatud emakeelepäevale

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Turovski
Aleksei Turovski Foto: Stanislav Moškov

Laupäeval, 14. märtsil toimub Kuusalu keskkoolis ökotantsufestival 2009 «Tantsuga puhtaks ja targaks!», juba teist aastat toimuv üritus on pühendatud emakeelepäevale.

Pärast neljakuulist ettevalmistusperioodi ökotantsufestivaliks «Tantsuga puhtaks ja targaks!» on ligi 400 noort üle Eesti ökotantsud selgeks õppinud ning valmis neid jäljendusi esitama koolivaheaja esimesel päeval, 14. märtsil Kuusalu keskkooli vastvalminud spordihoones, rääkis Jane Adler MTÜst Ökokratt Postimees.ee'le.

Ökotants on looduse ja keskkonna jäljendamine läbi kehakeele, muusika, emotsioonide ja kostüümide, olenemata tantsustiilist.

Festival pakub ainukordset võimalust loodus- ja tantsuhuvilistele noortele tulla kokku üle Eestimaa, et esitada endi või juhendajate omaloomingulisi keskkonna- ja loodusteemalisi tantse. Festivali korraldamise idee tekkis 2007. aastal Puhta Metsa pidusid läbi viies: tulla kokku igas vanuses üle Eestimaa ning tantsides ja lustides jäljendada loodust.

Festivali eesmärk on äratada saadud elamuse ja toreda ettevõtmisega Eestimaa noortes huvi looduse- ja keskkonnateema vastu ning mitmekesistada tantsuliigutusi innovaatiliste ja uuenduslike ideedega.

Festivalil parimat välja ei selgitata, küll aga antakse välja eri- ja peapreemiaid. Žürii hindab teemakohasust, uudsust, fantaasiat, kostüümi, tantsijate artistlikkust, tehnilisi võimeid ja stiilitunnet. Žüriisse kuuluvad bioloogid ja tantsupedagoogid.

Loodusteemalised tantsud jutustavad looduse tasakaalust, puhtast loodusest, selle mõjust, uuskasutusest, metsaelanikest, kahepaiksetest ja vaikusest.

Tantsuetendused väljendavad emotsioone ning on õpetlikud ja harivad, sisaldades etendust ja kostüümidraamat. Läbi kehakeele väljendatakse tantsude sõnumit ja mõtet ning ökotantsufestivali «Tantsuga puhtaks ja targaks!» ideed: «Tegutsedes üheskoos hoiame Eestimaa puhtana!»

Ökotantsu žüriiliige Aleksei Turovski peab festivali väärikaks väljakutseks noortele.
Turovski ootab huviga, kuidas noored oma ülesandega hakkama on saanud. Ta tõdeb, et looduse jäljendamine läbi tantsu on väärikas väljakutse noortele ja paneb veelgi enam loodust jälgima ning sellest huvituma. See pakub hulgaliselt mõtteid ja fantaasiat teema valikuks.

Käesoleva aasta ökotantsufestivali toimumiskuupäev tähistab ühtlasi koolinoorte kevadvaheaja algust, mis saadab nad hariva ning vahva päevaga kevadvaheajale.

Ühtlasi on festival pühendatud emakeelepäeva tähistamisele. Ökotantsudega tuuakse vaatajateni sõnum, mis on sisustatud just meie emakeele kaudu.

Ökotantsufestivalile on oodatud ka pealtvaatvaatajad, kelle ülesanne on leida publiku lemmik ja elada noorte etteastetele aktiivselt kaasa.

Üritust finantseerib keskkonnainvesteeringute keskus. Sarnaseid keskkonnaharidusprojekte, mis said alguse Kuusalu valla haridusasutustest, korraldab MTÜ Ökokratt aastast 1999.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles