Kolmapäeval peetakse valitsuse majas avatud uste päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip tutvustas huvilistele Stenbocki maja.
Peaminister Andrus Ansip tutvustas huvilistele Stenbocki maja. Foto: Toomas Huik

Riigikantselei korraldab kolmapäeval, 8. augustil traditsioonilise Stenbocki maja lahtiste uste päeva ning õhtul kontserdi.

Kolmapäeval peetakse valitsuse majas avatud uste päeva

Riigikantselei korraldab kolmapäeval, 8. augustil traditsioonilise Stenbocki maja lahtiste uste päeva ning õhtul kontserdi.

Avatud uste päeval on võimalik tutvuda valitsuse ja peaministri tööruumidega. Ekskursioonid toimuvad kell 12, 13, 14, 15 ja 16. Neil osalemiseks tuleb eelnevalt registreeruda telefonil 693 5588 ning ekskursioonile tulles kaasa võtta isikut tõendav dokument (ID-kaart, pass, juhiluba), teatas riigikantselei.

Õhtul kell 18 toimub Stenbocki maja õuel kontsert «Apteeker Melchiori jälgedes.» Ansambel Oceans 4 mängib Indrek Hargla tekstidest inspireeritud ajaloohõngulist ja vanalinnaga seotud muusikat.

Esinevad Siim Aimla (saksofon), Ara Yaralyan (bass), Hele-Riin Uib (vibrafon) ja Reigo Ahven (trummid) ning Indrek Hargla tekste loeb näitleja Priit Strandberg. Oceans 4 mängib ka džässiseades põnevat ja tuntud filmimuusikat. Kontsert on tasuta.

Avatud uste päevad toimuvad Stenbocki majas igal aastal. Esmakordselt olid uksed avatud 2005. aasta 8. augustil, mil möödus viis aastat Eesti Vabariigi valitsuse esimesest istungist Stenbocki majas.

Kontserte korraldatakse Tallinna parimas vabaõhusaalis, Stenbocki maja õuel riigikantselei ja Eesti Kontserdi koostöös juba 2001. aastast. Stenbocki maja õu on akustiliselt suurepärane kontserdisaal, mis ei vaja erilist võimendust. Kontserdisaal valitsushoone õuel on ainulaadne terves Euroopas.

Stenbocki majas toimuvad valitsuse istungid, seal töötavad igapäevaselt peaminister ja riigikantselei. Esimese istungi Stenbocki majas pidas valitsus kaksteist aastat tagasi, 8. augustil 2000.

Esinduslik hoone Toompea põhjaserval kavandati algselt Eestimaa kubermangu kohtuasutuste jaoks, kuid valmimisel 1792. aastal sai sellest hoone ehitaja, Hiiumaa mõisniku krahv Jakob Pontus Stenbocki linnaresidents. Hiljem kasutati hoonet mitmel erineval otstarbel, alles 19. sajandi lõpus võeti see esmakordselt kasutusele kohtuhoonena.

Kohtud töötasid majas 1987. aastani. Seejärel seisis maja kümme aastat tondilossina kuni 1996. aastal alustati selle taastamisega valitsuse ja riigikantselei hooneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles