Perenimede võtmise reeglid karmistuvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask peab mõistlikuks soovi kanda kodutalu nime.
Tallinna perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask peab mõistlikuks soovi kanda kodutalu nime. Foto: Peeter Langovits

Kui seni võisid soovijad endale perekonnanimeks võtta Riigikogu, Inspektsioon või Valitsus, siis uue nimeseaduse muudatusega enam asutustele või ettevõtetele viitavat nime kasutada ei saa.


Kehtiv seadus ei keela ka selliste nimede nagu Kalev Aktsiaselts, Kange Riigikogu, Süüria Õiguskantsler või Kiire Valitsus tekkimist. Selliste nimede andmine aga ei ole kooskõlas Eesti nimetraditsiooniga.



Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungase sõnul on vähemalt üks inimene taotlenud endale organisatsioonile või ettevõttele viitavat nime.



Nimi talu järgi


Tartu maavalitsuse perekonnaseisuameti osakonna arhiivitöö peaspetsialist Ljudmila Maslenikova ei mäleta, et keegi oleks soovinud võtta perekonnanimeks Riigikogu.



Küll meenus talle mees, kes taotles endale sama perekonnanime, mis oli tema talul.


«Taotlemine võttis kaua aega, aga lõpuks ta selle nime sai,» ütles Maslenikova.



Teistes perekonnaseisuametites töötajad ebatavalise perekonnanime taotlemist ei mäleta.


«Tavaliselt tahetakse ikka vahetada nimi juba suguvõsas kasutusel oleva nimega,» ütles Viljandi maavalitsuse perekonnaseisuametnik Aili Öngo.



Tallinna perekonnaseisuameti juhataja Karin Kase sõnul soovivad eestlased perenime vahetamisel enamasti oma juurte poole pöörduda ja veidraid nimesid soovitud ei ole.



Talu nime järgi perekonnanime panemist Kask erakordseks ei pea, sest talule on nimi ajast aega pere nime järgi pandud ja vastupidi. Kord käinud Kase jutul saksa vanaproua, kes teadiski oma lähedasi talu nime, mitte perekonnanime järgi.



Kaubamärki nimeks ei saa


Peatne seadusemuudatus kaitseb kaudselt ka kaubamärke. Kuigi perekonnaseisuametnik ei saa tunda kõiki kaubamärke ja nendes sisalduvaid sõnu, ei saa tulevikus võtta endale perekonnanimeks näiteks Kokakola, Pepsi või Audi.



Kui palju on Eestis inimesi, kelle nimi ei ole kooskõlas Eesti nimetraditsiooniga, Pungas öelda ei osanud, sest niisugust analüüsi pole tehtud. «Pigem on rohkem neid nimesid, mis on vastuolus praegu kehtiva nimeseadusega,» ütles Pungas ja lisas, et need on enne nimeseaduse kehtima hakkamist pandud nimed.



Lisaks ametiasutustele või ettevõtetele viitavatele perekonnanimedele keelatakse perekonnanimedes ka numbrite ja mittesõnaliste tähiste kasutamine. Kui seni võis perekonnanimeks võtta vaid vanema ja vanavanema nime, siis edaspidi võib võtta ka vanavanavanema nime.



Nimeseaduse muutmise eelnõu arutab valitsus täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles