Kõue Heli: väljasõit rohelisse

, muusikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rabimilia pakkus läptopikontserdist enamat.
Rabimilia pakkus läptopikontserdist enamat. Foto: OKEIKO

Kõuel peeti rahvusvahelist elektroonikafestivali.

Sel aastal on toimunud juba kolm elektroonilisele muusikale keskenduvat festivali. Peale stiili ühendab neid eriti põnev asukoht. Mõisa Karneval oli Mooste mõisas, Kuru Plirr Märjamaa niitude vahel ja Kõue Heli ülikaunis Kõue mõisas umbes 50 kilomeetrit Tallinnast ja viljapõldude vahelt paistabki kuulus Ameerika Valge Maja (pimedas näib tõesti nii).

Veidrad maalid seintel, meelierutava saundiga klaver, mida külastajad ka klimberdasid, nurkades imelikud anumad (ju vist piimapütid), linkidega peeglid, kust sisse astudes võiksid sattuda Narniasse. Ent läheb vist liiga disainikeskseks see jutt.

Esimesena nähtud Anttipasta (ehk eesti-soome Pastacas ja soome Antti Tolvi) oli korralik lebotamise taust, hea sissejuhatus tõsisemale melule. Peale neid jälle üks duo: ­Sethh (Iirise produtsent) ja Jozels, Bedwettersi solist. Mingil muul üritusel oleksid nad kenasti sobitunud, aga festaril, kus artistid teevad veidrat ja veel veidramat musa, on isegi veel kummastavam kuulata nende poolt brostep’i (loe: Skrillex).

Tallis olid teised esinejad, kellest jättis kõige sügavama mulje QWQWI: neli sakslast, kelle saundi eksperimentaalseks nimetada oleks selge allahindlus. Spontaanne jauramine, solist pidžaamas, ainus naine pundis sämplimas õlleklaasis oleva vee mulksumist. Isegi piim oli teemasse seotud. Neil ei olnud ka mingit lava, lihtsalt oma kola täis kuhjatud laua olid keskele ajanud ja kõik. Eriti intiimne ja hoomamatu vaib tekkis!

Vahepeal käis laval ära Kreatiivmootor. Lustakad filosoofiahuvilised jäid kõrva tänu solist Roomet Jakapi veidrale aktsendile. Mitte midagi ei saanud aru, aga see oligi tore. Ootasin ehk veidi pingsamat ajulainete kokkujooksutamise katset, aga no ajas asja ära. Mõnel mehel tatsus selle peale jalg ja Andres Lõol võttis käed lainetama.

Nüüd aga Maria Minervast juttu. Maailmarändur nagu maagiline duo Tätvere (Euroopa on võetud, varsti Austraalia tuurile, sealt edasi USA), lo-fi printsess jne. Igasugu tiitleid Mariale pandud, aga ärgem puhugem siis asja suuremaks, kui ta tegelikult on.

Lavale tuli Minerva üksi, kadudes vahel tossuvaiba embusse. Maria andis ergutava, ent kähku lõppenud kontserdi. Mõningaid uusi lugusid, nende vahele toredaid 90ndate kavereid. Ja ehk see lühidus jäigi kripeldama, kuidagi annus jäi saamata, aga mingem edasi.

Anneka ja Ital Tek, esimene neist tegi ääretult armsa etteaste. Kuigi käed pidevalt tegemist täis, jõudis ta ikkagi keskenduda ka enda ilusale lauluhäälele. Nagu nais-Jamie Woon. Ital Tek samas ei avaldanud üldse muljet, küllap mul nende läpaka-laivide annus selleks poolaastaks käes.

Esinejal on laval arvuti, kus jooksevad kõik tema lood üksteise otsa ja esineja peab ainult muretsema, kuidas tema soeng püsib (millega Ital Tek ka kenasti hakkama sai). Vahel keerab ka paari nuppu.

Kogu lugu, aga siis öö maasika juurde või rohkem tegelikut helendava jaaniussi juurde. Kosmofon nimelt pakkus meeletult intensiivse show, mis tundus olevat ka üpris spontaanne. Täielik tantsumuusika! Esimene Kõue Heli täitis eesmärgi ja teenib tubli kolme, arenguruumi ikkagi jäi nii korralduse kui esinejate valiku osas.

Arvustus

Festival Kõue Heli
4. augustil
Kõue mõisas
Maria Minerva (Eesti/Suurbritannia), Ital Tek, Anneka (mõlemad
Suurbritannia), Anttipasta (Soome), QWQWI (Saksamaa), Rabimilia, Kreatiivmootor, Ajukaja & Andrevski jne

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles