Iraani kõrgeima juhi abi kohtus Damaskuses Assadiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad (paremal) kohtus täna Damaskuses Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei abi Saeed Jaliliga.
Süüria president Bashar al-Assad (paremal) kohtus täna Damaskuses Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei abi Saeed Jaliliga. Foto: SCANPIX

Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei abi Saeed Jalili saabus täna ootamatult Damaskusesse, et kohtuda Süüria presidendi Bashar al-Assadiga, teatas Iraani riigitelevisioon.

Süüria lähim liitlane Iraan, kes on kritiseerinud USA, Türgi, Saudi Araabia ja Katari toetust Assadi vägedega võitlevatele ülestõusnutele, saatis lisaks oma välisministri Ankarasse ja läkitas Washingtonile karmisõnalise kirja, milles pandi vastutus mässajate röövitud 48 iraanlase saatuse eest ameeriklaste õlule.

Röövi omaks võtnud rühmitus nimetas iraanlasi elitaarse revolutsioonikaardi liikmeiks, Teherani sõnul on tegemist hoopils palveränduritega.

Iraani riikliku julgeolekunõukogu esimees Jalili lendas Süüriasse Beirutist, kus ta pidas eile kõnelusi Liibanoni liidritega. Ta suundus Damaskusesse saabudes kohe kõnelustele Assadiga.

«Iraani Islamivabariik usub, et lahenduse toob rahvuslik dialoog kõigi riigisiseste osapoolte vahel ja on seisukohal, et välismaistest lahendustest ei ole abi,» vahendas Iraani meedia Jalili sõnu, kui ta Damaskusesse saabus.

Eile Beirutis esines ajatolla esindaja ähvardusega Süüria ülestõusnute toetajate aadressil.

«Eksivad need, kes arvavad, et ostavad endale julgeolekut relvade saatmise ja terrorismi ekspordiga piirkonna riikides ebaturvalisust tekitades,» ütles ta Liibanoni välisministri Adnan Mansouriga kohtudes.

Pärast kohtumist Assadiga on Jalili lubanud anda Damaskuses pressikonverentsi, ütles Iraani riiklik ringhääling IRIB kodulehel.

Samal ajal jätkuvad ägedad lahingud Süüria äripealinnas Aleppos. Valitsusväed ründavad raskerelvist ülestõusnute valduses olevaid idapoolseid linnaosi, hukkunud on vähemalt seitse inimest, teatasid inimõigusvaatlejad.

Eile sai Süüria inimõiguste vaatluskeskuse andmetel üle riigi surma vähemalt 265 inimest, neist 182 tsiviilelanikud. Aleppos hukkus 57 inimest.

Nädalavahetusel taandusid ÜRO vaatlejad halvenenud julgeolekuolukorra tõttu Aleppost, ütles maailmaorganisatsiooni esindaja eile. Umbes 20 relvitut vaatlejat toodi tagasi ÜRO missiooni peakorterisse pealinnas Damaskuses.

Süüria peaminister Riad Hijab põgenes pühapäeva öösel Jordaaniasse ning teatas, et ühineb ülestõusnutega. Tegu on kõrgeima ametisiikuga, kes on 17 kuud tagasi Assadi vastu puhkenud rahutustes opositsiooni poole üle läinud. Ta peaks lähipäevil edasi Katari suunduma.

Washingtonis ütles riikliku julgeoleku nõunik Tommy Vietor, et teated Hijabi ja kõrgete ametnike põgenemisest on uusim märk, et Assad on kaotanud kontrolli Süüria üle ning et hoog on opositsioonivägede ja Süüria rahva poolel.

Iraani välisminister Ali Akbar Salehi teeb täna õhtul välkvisiidi Ankarasse, et arutada olukorda Süürias, ütles Türgi diplomaat AFP-le. Ta kohtub Türgi välisministri Ahmet Davutoğluga, kõneluste peateemaks on Süüria.

Laupäeval röövis senitundmatu «relvastatud terrorirühmitus» 48 iraani palverändurit, kes olid bussiga teel Damaskuse lennujaama. Salehi palus abi Türgilt ja Katarilt.

Türgi diplomaadi sõnul tuleb palverändurite saatus kohtumisel arutusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles