Soome peaministrit ärritavad Monti süüdistused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen (paremal) võõrustas eelmisel nädalal Itaalia ametivenda Mario Montit Helsingis.
Soome peaminister Jyrki Katainen (paremal) võõrustas eelmisel nädalal Itaalia ametivenda Mario Montit Helsingis. Foto: SCANPIX

Soome peaminister Jyrki Katainen väljendas täna pahameelt Itaalia kolleegi Mario Monti süüdistuste üle, et Soome valitsus raskendavat Euroopa võlakriisi lahendamist, vahendas YLE.

Monti ütles Saksa ajakirjale Der Spiegel antud intervjuus Soomet otsesõnu nimetamata, et «üks Saksamaast põhja poole jääv riik» ei pea Euroopa Liidu tippkohtumistel saavutatud kokkulepetest kinni, vaid seab paar päeva hiljem «ELi ülemkogul saavutatud üksmeele kahtluse alla».

Eelmisel nädalal külastas Monti Soomet, kus tal oli südamlik kohtumine Kataineniga, ehkki ta soovitas soomlastel hoolega järele mõelda, kas valitsuse jäik hoiak üksikutes küsimustes teenib ikka parimal viisil Soome maksumaksjate huve, kirjutas Helsingin Sanomat.

«Ma saan aru, et Soome valitsus peab parlamendiga arvestama, kuid iga valitsuse kohus on ka parlamendis selgitustööd teha,» ütles Monti Der Spiegelile. Ta rõhutas, et kui valitsused oma otsuste tegemisel liigselt seovad end parlamendi otsustega, siis on ELi lagunemine tõenäolisem kui ühinemine.

Soome peaminister ütles vastuseks, et Monti avaldused tekitavad üksnes ELis tarbetuid vaidlusi ajal, mil liikmesriigid peaksid keskenduma teostatavate lahenduste otsimisele.

Monti avalduse üle on meelepaha ilmutanud ka mitmed teised Soome poliitikud.

Itaalia peaminister väidab aga, et tema sõnu mõisteti valesti – ta öelnud hoopis, et parlamendi kontrolli valitsuste üle tuleks tugevdada, mitte nõrgendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles