Kert: Venemaa küberrünnakute tunnistamine tuleb tähelepanuvajadusest

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Kert.
Johannes Kert. Foto: Peeter Langovits.

Kaitseministeeriumi nõunik kindralleitnant Johannes Kert ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et viimasel ajal Venemaal tehtud küberünnakute teemalised avaldused on ilmselt tingitud tähelepanuvajadusest.




Viimasel ajal on Eesti vastu 2007. aastal toimunud küberrünnakute korraldamise omaks võtnud mitu inimest, märiks Kert.

Kõigepealt teatas Vene Föderatsiooni riigiduuma saadik Sergei Markov, et rünnaku korraldas tema abi. Samuti võttis Eesti-vastased küberrünnakud omaks noorteliikumise Naši komissar Konstantin Goloskokov .

Kert märkis, et selliseid avaldusi tuleb tõsiselt võtta seetõttu, et need on jõudnud rahvusvahelisse meediasse.

Ta lisas, et õigusabipalve on riikide vahel jõus ja Venemaa saaks soovi korral need inimesed vastutusele võtta ja Eestit informeerida.

Kert ütles, et nende inimeste osalemist küberrünnakutes ei saa välistada. Uurimise andmetel oli rünnakul spontaanne faas, mil ründajad tegid nn isetegevust.

Tema sõnul oli aga ka organiseeritud tegevus ja seal olid faasid, kus ilmselge, et rünnak oli korralikult ettevalmistatud ja läbi viidud.

Goloskokovi väidet, et nad lihtsalt külastasid erinevaid Eesti veebilehti ikka ja jälle, kuni need enam ei avanenud, kommenteeris Kert sõnadega: «Ärge lollidega vaielge».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles