Indoneesia ootab Venemaalt infot satelliidimissiooni ebaedu kohta

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanderakett Proton-M teel maailmaruumi.
Kanderakett Proton-M teel maailmaruumi. Foto: SCANPIX

Indoneesia ootab Venemaalt ametlikku teavet sidesatelliidiga Telkom-3 seotud ebaõnnestumisest ja pole seetõttu valmis avarii põhjuseid kommenteerima.

Vene kanderakett Proton-M pidi eile Maa oribiidile viima kaks sidesatelliiti (Ekspress-MD2 ja Telkom-3), kuid missioon ebaõnnestus. Ekspress-MD2 on Vene ja Telkom-3 Indoneesia satelliit, vahendas RIA Novosti.

Kanderaketi kiirendusblokk (Briz-M) ja kaks satelliiti muutusid juhitamatuks ning neid saab nüüdsest nimetada kosmoseprügiks, mis võib kujutada ohtu teistele kosmoseobjektidele.

«Me teeme alles (Vene poolega, RIA Novosti) koordineerimise osas jõupingutusi ja kogume selle intsidendi kohta informatsiooni,» rääkis satelliidi tellinud firma РТ Telekomunikasi Indonesia Tbk pressiosakonna juht Slamet Riyadi riiklikule uudisteagentuurile Antara.

«Me lihtsalt kuulsime, et Telkom-3 orbiidile viimine nurjus ja seda kiirendusbloki Briz-M purunemise tõttu. Praegu me ootame ametlikku teadet satelliidi tootnud Vene firmalt (Akadeemik M. F. Rešetnjovi nimeline sidesatelliitide süsteem),» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles