Professor pidas 100 000 töötut aasta lõpul reaalseks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Raul Eamets.
Professor Raul Eamets. Foto: Peeter Langovits

Makroökonoomika professor Raul Eamets ütles täna riigikogus tööturu olukorda analüüsides, et 100 000 töötut aasta lõpus on täiesti reaalne, sest majanduslangus võib ulatuda üle Eesti panga prognoositud 9 protsendi.


Professorile tegi muret suur töötuse kasv noorte hulgas ja kutsehariduse madal tase, mis ei võimalda paljudel kooli lõpetanutel tööd leida. Rohkem oleks tema hinnangul vaja kõrge kvalifikatsiooniga spetsialiste ehk rakendusliku kõrgharidusega inimesi.

Eamets tegi rea ettepanekuid raske olukorra kiireks leevendamiseks tööturul. Selleks tuleks lihtsustada riiklikke koolitustellimusi ja lammutada praegu kehtivad ametkondlikud barjäärid. Näiteks ei saa praegu töötud osaleda haridusministeeriumi korraldatavatel kursustel.

Lisaks tuleks professori sõnul rohkem rahastada mitmesuguseid hädaabitöid ja luua juurde tööklubisid, kus tööta jäänud inimesed saaksid end ühiskonna osana tunda. Laiendada tuleks riskigrupi mõistet ja pakkuda ennetavat koolitust. Näiteks võiksid ümberõpet saada mitte ainult töötud, vaid ka praegu miinimumpalgal või osalisel tööajal olijad.

Eametsa sõnul oleks senisest enam tarvis tegeleda pikaajaliste töötutega ja õpetada eesti keelt neile, kellele just see võib saada takistuseks töö leidmisel.

«Varem või hiljem muutub majandus taas tootlikumaks. Selleks tuleb aga praegu tegeleda majanduse struktuursete muutustega ja riik peaks toetama konkurentsivõimelist ettevõtlust,» rääkis Eamets. Tema hinnangul praegu tööjõu väljavool Eestis veel probleemiks ei ole, sest riigist väljas töötab 15-20 tuhat inimest, kuid majanduslanguse süvenedes võib olukord muutuda.

Enne 2011. aastat professori sõnul Eesti majanduses suurt midagi paremuse poole minema ei hakka. Riigikogule ja valitsusele soovitas ta aga pikemat vaadet 15 aasta peale ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles