Iga neljas maailma pürg elab Poolas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Białowieża piisonid.
Białowieża piisonid. Foto: SCANPIX

25 protsenti kõigist maailma pürgadest ehk euroopa piisoneist elab Ida-Poolas Białowieża ürgmetsas, annab teada Poola Raadio koduleht. Üldse on neid loomi järel umbes 4000.

20 000 aastat tagasi elasid pürjad üle kogu Euroopa. Järk-järgult aga nende arv langes ning 18. sajandi lõpuks elas euroopa piisoneid vaid Kaukaasias ja Białowieża ürgmetsas, mujalt oli see liik põllumajanduse arenemise, metsade maharaiumise ja küttimise tulemusel kadunud.

Varssavi ülikooli loodusteaduse professori Wanda Olech Piasecka sõnul õnnestus Euroopa suurimal imetajal Poolas ellu jääda tänu kuninglikule kaitsele. «Nad olid kuninglik omand. Seda piisonit küll kütiti, aga samas ka kaitsti,» rääkis Piasecka.

1923. aastal soovitasid teadlased liigi looduskaitse alla võtta, sest järele oli jäänud vaid 54 pürga. Pärast Teist maailmasõda on euroopa piisonid Poolas aga taas jõudsalt paljunenud.

Eestisse saabusid pürjad Wikipedia andmeil aastatel 100-1100. Neid polnud siin nii arvukalt kui näiteks Lätis ja Leedus ning peamiselt elasid pürjad Lõuna-Eestis. Tänapäeval saab Eestis pürgi näha Tallinna loomaaias ja Elistvere looduspargis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles