Tuus: valitsus väärtustab vähe tööhõivet

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Tuus
Marika Tuus Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Marika Tuus ütles täna tööturu arengu arutelul, et Reformierakonna juhitud valitsus pole midagi teinud töötute arvu järsu kasvu pidurdamiseks.


«Valitsus pole tööhõiveprobleeme väärtustanud, sest kulutustelt aktiivsele tööpoliitikale on Eesti oma 0,05 protsendiga Euroopas (Eurostati andmetel) viimane,» märkis Tuus. «Euroopa keskmisest tasemest jääme 10 korda maha. Ja ka sellest vähesest rahast on 63 protsenti tulnud Euroopa poolt. Seega Eesti oma osa on siin üliväike.»

Tuusi sõnul tuleb töötul koolitust oodata kuni pool aastat, paljudel juhtumitel aga 8 kuni 12 kuud. «Süsteem on kohmakas, koolitused on liiga lühikesed ja suunatud võitlusele tagajärgedega ehk nendele inimestele, kes on töö juba kaotanud,» lausus Tuus.

Tuusi sõnul ei lähe registreeritud töötute arvestusse pensionärid, kes on täna suurimad ohvrid, kuna nendele ei pea maksma töötuskindlustushüvitist, ja neid on lihtsam vallandada.

«Tööealiste suuremaks vallandamiseks oodatakse suve, mil uue töölepingu seaduse järgi koondamisest etteteatamise aeg ja koondamishüvitised vähenevad,» märkis Tuus. «Ja kui pensionäridele lisada ka pikaajalised töötud ja mitteaktiivsed töötud, siis on meil töötus ikkagi tunduvalt suurem kui ametlik 50 000 registreeritud veel sel nädalal.»

Tuusi sõnul tõdeb hiljuti avalikustatud Inimarengu aruanne, et meie elukvaliteedi parandamiseks tuleks suurendada esmalt tööhõivevõimalusi, seejärel juurdepääsu tervishoiule ja haridusele.

«Need valdkonnad peaksid eelarvete tegemise juures olema tabud, kus raha ei vähendata, vaid suurendatakse,» lausus Tuus. «Valitsuse kärbeteloogika lähtub aga hoopis ministeeriumidevahelisest poliitilisest tasakaalust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles