Riigikogu liige: Metlev ütles ilmselt kellegi jaoks valusat tõtt

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Riigikogu liige Andres Herkel astus täna Mustamäe Reaalgümnaasiumi juhtkonnalt noomida saanud Sergei Metlevi kaitseks välja, nimetades kooli käitumist nõukogude aega meenutavaks.

«Eesti on vaba maa, igaühel on sõnavabadus ja meie võimukese ei asu ammu enam Kremlis,» tuletas riigikogu liige Andres Herkel Mustamäe Reaalgümnaasiumi juhtkonnale meelde.

«Metleviga pragamine meenutas nõukogude aega ja kõlas nõukogulikus stiilis. Väljendid nagu «nördimus Metlevi avalduse peale», «vääritu käitumine» ja teised kõnelevad enda eest. Nõukogude ajal võidi muidugi õpilasi poliitilise suupruukimise eest pikemata koolist välja visata,» kirjutas Herkel oma ajaveebis.

«Ma ei tunne Metlevit ega tea temast midagi peale tolle avalduse. See oli värske ja selge vaade, võib-olla mitte just diplomaadi kirjutatud, kuid ma ei saa aru, mis oli seal sellist, mis kutsus esile kooli «nördimuse vääritu käitumise pärast»».

Herkel lisas, et ka temal ei tekkinud hetkekski mõtet, et Metlev on kõnelenud kooli nimel. «Ta kõneles täiesti selgelt oma organisatsiooni nimel. Ilmselt on ainus häda selles, et Metlev ütles tõtt ja kellegi jaoks väga valusat tõtt,» lisas riigikogu liige.

Eriti hämmastas Herkelit keskerakondlasest linnavolikogu liikme Nikolai Degtjarenko kommentaar, kes oli öelnud, et analüüs ja kriitika peaks tulema haritud ja pädevatelt spetsialistidelt, aga mitte mingil juhul kooliõpilaselt, kes õpib kolmedele-neljadele.

«Tule nüüd taevas appi, kus ma sellist jama viimati kuulsin? Eks ikka riikides, kus sõnavabadusega on probleeme, ajakirjanikud istuvad vangis ja võimuesindajad ütlevad, et midagi poliitilist selles küll pole, sest tegelikult nad lihtsalt puudub kvalifikatsioon ja pädevus midagi arvata - vääritud tüübid sellised,» kirjutas Herkel ning soovitas erakonnakaaslastel Degtjarenkodele Eesti põhiseadust ette lugeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles