Tallinna külastab USA raketihävitaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas viibib USA sõjalaev USS FARRAGUT. Pildil alus Vanasadamas
Tallinnas viibib USA sõjalaev USS FARRAGUT. Pildil alus Vanasadamas Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eile saabus Tallinna sadamasse USA juhitavate rakettidega varustatud hävitaja USS Farragut, laev viibib Läänemerel oma üheksakuise missiooni raames, mis hõlmab Euroopa, Aafrika ja Lähis-Ida külastamist.

USA saatkonna ja laeva meeskonna sõnul tugevdavad sellised visiidid riikide vahelisi suhteid, tagada julgeolekut merel, võimaldavad laevu vajaminevaga varustada ning pakuvad meeskonnale laevaelust vaheldust uute linnade külastamise näol.

USS Farragut võeti USA mereväes kasutusele 4. mail 2006. aastal. Laev on oma nime saanud USA mereväe esimese admirali David Glasgow Farraguti järgi ning on Arleigh Burke’i klassi 49. laev, tüübilt juhitavate rakettidega relvastatud hävitaja. Farraguti relvastusesse kuuluvad 96 juhitavat raketti, kuus torpeedošahti, üks 127 millimeetrine suurtükk, kaks 25 millimeetrist suurtükki ning neli 12,7 millimeetrist kuulipildujat. Kaitseks raketirünnakute vastu on laev varustatud Phalanx relvasüsteemiga, mille radarite juhitav automatiseeritud 20 millimeetrine kuueraudne suurtükk hävitab lähenevad laevavastased raketid. Farragut suudab avastada ja hävitada ka allveelaevu ja miine.

Farragut saab tegutseda erinevates rollides ja ülesannetes nii üksi kui ka suuremas eskaadris koos lennukikandjate ja abilaevadega. Üksi tegutsedes tagab laev merejulgeolekut, annab humanitaarabi, tegeleb päästemissioonidega ning saab toetada maavägede tegevust. Laevastikus on Farraguti ülesandeks kaitsta teisi laevu raketirünnakute eest. Selleks on laeval Aegis süsteem, mis suudab avastada ja jälgida sadu liikuvaid objekte (rakette, lennukeid, laevu) piirkonnas, eristada «omad» «võõrastest» ning juhtida relvade tuld nende pihta.

Praegu on laeval käsil kolmas missioon, eelmisel, 2010. aasta jaanuarist augustini kestnud missiooni käigus tegutses Farragut Aafrikas ja Lähis-Idas. Muu hulgas tegutses laev Omaani ja Adeni lahes Somaalia piraatide vastu, kaitstes kaubalaevu ja heidutades mereröövleid. Laeva kahe kopteri ja kiirpaatide abil tabati kaheksa piraatluses kahtlustatavat ning uputati nende alused. Rohkem pole Farragut lahingutegevuses osalenud.

Farragut lahkub Tallinnast laupäeval. Seni saab laevameeskond tutvuda Tallinnaga, 17 mereväelast käis täna vabatahtlikult abiks Tallinna Tondi põhikoolis aeda värvimas. Homme korraldatakse Farragutil ekskursioonid lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles