USA mereväe vabatahtlikud värvisid erikooli aeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

17 eile Tallinna saabunud USA sõjalaeva USS Farraguti meeskonnaliiget abistasid vabatahtlikult Tallinna Tondi Põhikooli (1. Internaatkooli), värvides vaimupuudega laste õppeasutuse aeda.

Kooli direktor Evi Kraani sõnul on neil vedanud, et USA saatkond on neile sellist abi pakkunud. Juuni lõpus BaltOpsi õppuste raames Tallinna külastanud USA mereväe eelpositsioneerimislaev USNS 2nd Lt. John Bobo meeskonnaliikmed käisid vabatahtliku tööna kooli aeda roostest puhastamas. Pooleteise kuu tagune töö, traatharjadega rooste mahakraapimine kooli ümbritsevalt raudaialt valmistas pinna ette tänastele vabatahtlikele. Enne lõunat rügasid 17 mereväelast palava päikse all kaks tundi, pärast sööki tööga jätkati. Vaatamata tõsisele tööle tundub, et kooliaia värvimiseks täispikkuses tuleb tööd lõpetama oodata veel üht USA mereväe vabatahtlike rühma.

«Koolide eelarved on nii napid, et tuleb igat võimalust kasutada. Metallaiale sobiv värv on selle töö juures kõige kallim, mereväelased võtsid ka selle ise kaasa. Vastu saame neile pakkuda vaid oma tänu ning korralikku kodust lõunasööki,» rääkis Kraan.

USS Farraguti lipnik Cameron Iati kinnitas, et kõik abistajad pakkusid end tõesti ise vabatahtlikeks välja ning soovijaid oli isegi rohkem olnud.

«Meie jaoks on kohalike elanike aitamine meie töö loomulik osa. Palume saatkondadel alati uurida, kuidas me oma maabumispaikades saaksime kasulikud olla. Enamikus sadamatest meil sellised võimalused avanevad,» rääkis Iati.

Tema sõnul loovad sellised tegevused häid suhteid kahe riigi inimeste vahel ning võimaldavad mereväelastel oma töös vaheldust leida ning oma oskusi partnerriikide hüvanguks kasutada. USA mereväes nimetatakse selliseid tegevusi community relations project’ideks ehk siis sõjaväelaste ja kohalike kogukondade vaheliste suhete loomiseks ja arendamiseks.

Lipnik Iati on mereväega seotud olnud juba neli aastat, kuid praegune on tema esimene merereis. Ta lõpetas hiljuti nelja-aastase õppe mereväe akadeemias ning sai sellega ka lipniku auastme. Ta on merel olnud alles kolm nädalat, kuid talle alluvad mitmed mehed ja naised, kes on mereväes teeninud juba aastaid ning läbinud laevadega kümneid tuhandeid kilomeetreid ja külastanud pea kõiki mandreid.

Iati sõnul saabusid nad Läänemerele Vahemere ja Atlandi ookeani kaudu, külastades varem näiteks Mallorcat ja Kreeka saari. USS Farraguti teenistuspiirkond on USA Viienda ja Kuuenda Laevastiku vastutusala ehk Euroopa, Aafrika ja Lähis-Ida. Enne märtsikuist naasmist kodusadamasse Mayporti Floridas ootab veel ees üle seitsme kuu meresõitu, õppusi ja treeninguid.

Homme korraldatakse USA mereväe sõjalaeva USS Farragut pardale ringkäike lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles