Valge: uut vapside liikumist pole praegu oodata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõjalaste koosolek Pärnus, kõnet peab üks nende juhte Artur Sirk.
Vabadussõjalaste koosolek Pärnus, kõnet peab üks nende juhte Artur Sirk. Foto: Vikipeedia

Ajaloolase Jaak Valge hinnangul ei ole praeguse majanduskriisi tingimustes vabadussõjalastele (vapside) sarnase liikumise teket oodata, kuna inimeste poliitiline kirglikkus on tunduvalt nõrgem kui 1934. aastal.

Kuigi sarnaselt 30-ndate aastatega, kui kerkis esile vabadussõjalaste liikumine, on ka praegu nii Eestis kui kogu maailmas majanduskriis, ei ole ajaloolase arvates tingimused analoogse liikumise tekkeks nii soodsad kui toona, vahendavad ERR uudised rahvusringhäälingu raadiouudiseid.

«Esimese iseseisvuse aegne poliitiline kirglikkus oli kodanikel kraadi või paari võrra kõrgem kui see praegu on,» märkis Valge.

Ajaloolane lisas, et see tulenes paljuski ka sellest, et enamik riigi jaoks olulisi otsuseid tehti Eestis, mitte väljaspool.

Samuti peab arvestama, et tollane majanduskriis arenes välja juba 1932.-33. aastal. Valge lisas, et see ei tähenda, et meid ootaksid ees tõsised mullistused, kuna muud eeldused selleks puuduvad.

Ajaloolase sõnul olid vapsid vastuolulised tegelased, kelle kohta leidub tänapäeval n-ö seinast seina arvamusi - ühed ülistavad neid, samas kui teiste jaoks kehastavad nad räuskavaid demokraatiavastaseid, kes oleksid viinud Eesti, nagu Saksamaagi, totalitarismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles