Strandberg lubaks ühissõidukirajale mopeedid ja kolme reisijaga autod

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eelmisesse riigikogu koosseisu kuulunud Eestimaa Roheliste liige Marek Strandberg saatis parlamendi majanduskomisjonile kirja, kus tegi ettepaneku muuta liiklusseadust ja lubada ühissõidukirajale ka mopeedid ning lisaks juhile veel vähemalt kolme reisijat sõidutavad autod.

Kui praegu võivad ühissõidukirajal sõita ühissõidukid, sõitjat vedavad taksod ja bussid ning jalgrattad, siis Strandbergi ettepaneku kohaselt pääseksid seal liiklema ka mopeedid, mille mootori töömaht on kui 50 kuupsentimeetrit ja kiirus kuni 45 kilomeetrit tunnis, ning sõiduautod, milles on lisaks juhile vähemalt kolm reisijat. Strandbergi sõnul on ettepanekuga ühinenud veel 38 inimest, kes on sellele toetust avaldanud suhtlusvõrgustikus Facebook.

Tema sõnul on ettepaneku peamine eesmärk luua olukord, kus ühissõidukite kõrval asuksid inimesed kasutama kergliiklusvahendeid ning kasutaksid ka sõiduautosid linnaliikluses tõhusamalt. «Kolme reisija ja juhiga sõiduauto lubamine bussirajale soosib siinsetes oludes sõidukite ühiskasutust, sest tänastes oludes on valdav osa autodest vaid ühe reisijaga ja see on selle sõiduki juht,» lausus Strandberg ning lisas, et samuti aitaks ettepanek vähendada ummikuid, parandada linnaõhu kvaliteeti ning vähendada liiklusstressi.

Parlamendi majanduskomisjon otsustas kolmapäeval moodustada liiklusseadust muutvate ettepanekute arutamiseks töörühma. Varem on näiteks Isamaa ja Res Publica Liidu esindajad avaldanud arvamust, et ühistranspordirajale võiks lubada ka vähemalt kolme inimesega autosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles