Varek lubab Rakvere linnapeaks saades senise arengu jätkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Varek.
Toomas Varek. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eile õhtul Rakvere piirkonna reformierakondlaste poolt linnapeakandidaadiks esitatud endine keskerakondlane Toomas Varek kohtub järgmine nädal ka IRLi esindajatega ning lubab meeriks saades senisel kursil jätkata ning teede ja tänavate remonti panustada.

Eile õhtul avalikustas Rakvere piirkonna Reformierakonna juhatus üllatava kandidaadi eelmisel reedel korruptsioonis süüdmõistmise tagasi astunud Andres Jaadlast tühjaks jäänud Rakvere linnapea tooli täitmiseks. Selleks osutus endine keskerakondlane, pikaajaline riigikogu saadik ja 1990ndate lõpus kolm aastat Rakveret juhtinud Toomas Varek. Eelmise aasta märtsist alates on Varek olnud Rakvere linnavolikogu saadik.

«Pakkumine Rakvere linnapeaks kandideerida tehti mulle selle nädala algul. Võtsin omale mõtlemisaega, pidasin oma parimate sõprade ja perega nõu ja siis otsustasin nõusoleku anda,» rääkis Varek.

Vareki kinnitusel ei registreerinud ta eelmisel kevadel riigikogust Rakvere linnavolikokku tulles end Keskerakonna fraktsiooni liikmeks ning on seega üle aasta sõltumatu saadikuna tegutsenud. Vareki sõnul pole tal aimu, mis ta linna vallavolikogu kodulehel Keskerakonna fraktsiooni liikmeks on märgitud, ise ta seda teinud pole. Lisaks on ta 21 volikoguliikme seas ainus, kelle portreepilti pole nime ja andmete juurde lisatud.

«Minuga on nii opositsioon kui ka koalitsioon nõu pidanud ja ma olen end võtnud kui sõltumatut volikoguliiget kogu aeg,» sõnas ta.

Rakveres moodustab Reformierakonnaga koos koalitsiooni Isamaa ja Res Publica Liit, erakondadel on 21-liikmelises volikogus vastavalt kuus ja seitse saadikut. Varek tunnistas, et on juba suhelnud ka IRLi esindajatega.

«Järgmisel nädalal on Rakvere linna IRLi juhatuse koosolek, kus ma lähen nende ette ja seal saab arutatud, eks seejärel paista, mis nemad ütlevad,» rääkis linnapeakandidaat.

Kui Varek peaks Rakvere linnapeaks saama, siis tõuseks volikokku tema asendusliige Keskerakonna nimekirjast, Rakvere Kungla lasteaia juhataja Liidia Bobkova.

Rakvere linna praegust seisu ning tagasiastumisavalduse teinud senise linnapea Andres Jaadla tööd pidas Varek väga positiivseks. Ta tõstis esile linnapea tööd Euroopa Liidu projektide sissetoomisel ja elluviimisel.

«Andres Jaadla on oma tegemistega tublisti hakkama saanud kuigi ta on nüüd libastunud, kohtuotsustest ei saa üle ega ümber,» ütles Varek.

Ta märkis, et on volikogu töö kaudu enamiku Rakvere asjadega kursis ning kiitis linnavalitsuse meeskonda, kus on hea tasakaal asjalike uute töötajate ning neid juhendavate kogenud asjatundjate vahel. Ta rõhutas, et linnapeaks saades kavatseb ta 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimiseni jäänud aasta jooksul varem alustatud tegemisi toetada ning jälgida, et need saaks korralikult ellu viidud. Üheks esimeseks ülesandeks saab Vareku sõnul kindlasti järgmise aasta eelarve koostamine.

«Praegu ollakse just selle konnasilma juures, mis linnakodanikele kõige rohkem muret ja vaeva on tekitanud, see on tänavate ja teede küsimus. Nüüd käib suure hooga vee- ja kanalisatsioonitrasside ehitus, kui nendega saab ühele poole, siis hakkab ka Rakvere linna tänavate ja teede olukord kindlasti paranema, sest varem polnud mõtet sinna vahendeid panna kui lähiaastatel oleks tulnud kõik üles kaevata,» rääkis Varek suurematest eesmärkidest.

Tema hinnangul on Rakvere viimase 20 aastaga väga edukalt arenenud seetõttu, et linna volikogu pole pidevalt poliitilistes tõmbetuultes olnud. Senist tasakaalukust ja stabiilsust lubas ta võimule saades ka ise hoida.

Ta lükkas ümber keskerakondlase Lauri Laasi tänase avalduse, mille kohaselt näitavat Vareki kandideerimine Rakvere linnapeaks Reformierakonna toetusel seda, et lähiajal liitub MTÜ Demokraadid oravaparteiga.

« Minu kõrvu pole küll niisuguseid asju jõudnud. Eks neid spekulatsioone tuleb ikka ju, ma olen selleks valmis olnud,» lausus Varek. Ta lisas, et linnapeaks kandideerimise eelduseks ega tingimuseks pole Reformierakonda astumine kunagi olnud ning et taoliste tingimuste seadmisel poleks ta nendega nõustunud ning oleks kandideerimisest loobunud.

Rakvere linnavolikogu tuleb järgmiseks korraliseks istungiks kokku 29. augustil, see on esimene võimalus, mil uus linnapea võidakse ametisse valida.

Toomas Varek oli 1996.-1999. aastani Rakvere linnapea ning 1999.-2005. aastani Rakvere linnavolikogu liige. 2003. aastal oli ta Siim Kallase valitsuses siseminister. Aastatel 1999-2011 kuulus Varek kolme järjestikuse riigikogu koosseisu. Keskerakonda kuulus ta 1997.-2012. aastani. Keskerakonna ja Vareki teed läksid lõplikult lahku aprillis, kui ta koos riigikogu saadikute Rainer Vakra, Deniss Boroditši, Lembit Kaljuvee ja Inara Luigase, Euroopa Parlamendi saadiku Vilja-Savisaar Toomasti ning endise siseministri Ain Seppikuga erakonnast välja astusid. Hiljem loodi MTÜ Demokraadid, kuhu kuulub ka märtsis Keskerakonnast välja heidetud riigikogu saadik Kalle Laanet. Eelmisel nädalal teatasid Demokraadid soovist järgmisel sügisel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel osaleda võimalikult paljudes kohtades oma nimekirjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles