Suurbritannia abistab Süüria ülestõusnuid viie miljoni naela ulatuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia välisminister William Hague.
Suurbritannia välisminister William Hague. Foto: SCANPIX

Suurbritannia abistab Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu võitlevaid ülestõusnuid viie miljoni naela ulatuses, abi hõlmab kiivreid, kuuliveste, samuti sidevahendeid ja ravimeid, ütles välisminister William Hague täna.

Hague ütles, et relvi Suurbritannia ei tarni, ent tihendab oma kontakte opositsioonirühmituste, eriti Vaba Süüria Armeega, et rajada alus poliitilise lahenduse leidmiseks Assadi kukutamise järel.

«Süüria inimesed ei saa lõpmatult oodata, inimesed surevad,» ütles Hague ajakirjanikele.

«Diplomaatilise edu puudumisel teeb Ühendkuningriik senisest enam. Me laiendame oma toetust Süüria inimestele ja Süüria poliitilisele opositsioonile täiendava viie miljoni naela ulatuses (6,3 miljonit eurot),» lisas ta.

Abi hõlmab tõenäoliselt mobiil- ja satelliittelefone ja raadioid, et hoiatada tsiviilisikuid režiimi rünnakute eest ning «ületada režiimi infoblokaad ja kindlustada, et nende sõnum jõuab välismaailmani,» sõnas Hague.

«Ma olen samuti põhimõtteliselt kokku leppinud, et meie abi peaks sisaldama elusid päästvat kaitsevarustust tsivilistidele, et aidata neid, kes teevad tule all eluliselt tähtsat tööd, ning see võiks näiteks tähendada kuuliveste,» selgitas ta.

Samuti tarnib Suurbritannia meditsiinivarustust, kaasa arvatud parameedikute esmaabipakke, kirurgilisi seadmeid, sidemeid, antibiootikume, valuvaigisteid ja veepuhastuskomplekte.

Hague ütles, et relvade andmine ülestõusnuile on praegu liiga riskantne, lisades, et on raske teada saada, kuidas neid kasutatakse, ning osutades, et on tulnud teateid metsikustest, mille toimepanijaks on sissiväed.

Suurbritannia otsus tuleb pärast Venemaa ja Hiina korduvaid keeldumisi toetada Süüria-vastaseid samme ÜRO Julgeolekunõukogus.

Ajalehes Times ilmunud artiklis kinnitas Hague samuti, et ta on andnud korralduse Briti saadiku staatuses esindajale kohtuda «Vaba Süüria Armee poliitiliste elementidega».

Hague'i sõnul on Briti kontaktide eesmärgiks aidata killustatud opositsioonil Assadi vastu ühineda.

«Tegemist ei ole poole valimised kodusõjas. Täieliku segaduse ja võimuvaakumi risk on nii suur, et peame ehitama praegu suhteid nendega, kellest võib tulevikus saada Süüria valitseja,» sõnas ta.

Hague kinnitas samas, et Suurbritannia edastab sissidele «karmi sõnumi, et nad peavad järgima inimõigusstandardeid, ükskõik milliseid hirmutegusid režiim ka korda ei saadaks».

Aktivistide sõnul on Süüria konflikt nõudnud üle 21 000 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles