Vene saadikut kritiseerinud õpilane sai koolilt noomida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Сергей Метлев.
Сергей Метлев. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Mustamäe reaalgümnaasium noomis oma õpilast Sergei Metlevit vene koole ühendava Õpilasesinduste Assamblee nimel tehtud Vene­maa suursaadikut kritiseeriva avalduse eest.


17-aastane Mustamäe reaalgümnaasiumi 11. klassi õpilane Metlev kritiseeris sel nädalal tehtud avalduses Venemaa suursaadikut Nikolai Uspenskit Vene ajalehes Tribuna avaldatud arvamuse eest. Suursaadik väitis seal, et Eestis viiakse keelenõuete märgi all läbi õpetajate kaadripuhastust, mida teostab repressiivne organ – keeleinspektsioon –, ning koolides toimub mitteavalik venekeelsete õpilaste ahistamine.



Ehkki Metlev tegi avalduse Õpilasesinduse Assamblee peasekretärina, saatis kool kolmapäeval välja avalduse, milles palub Uspenskilt vabandust õpilase sõnade pärast. Samuti pidi Metlev tagasi astuma kooli õpilasomavalitsuse juhi kohalt.



Mustamäe reaalgümnaasiumi direktori asetäitja Anneli Kristal ütles rus.postimees.ee-le, et kool kuulis Metlevi avaldusest esimest korda alles siis, kui see meedias avaldati.



Kristali sõnul jäi kooli juhtkonnale mulje, justkui oleks õpilane rääkinud kooli nimel.



«Selles, et ta oma arvamust avaldab, ei ole midagi valet. See ei ole aga kooli seisukoht, me ei olnud seda kuskil arutanud,» ütles ta. «Teine probleem on avalduse toon. See jämedas toonis avaldus on suunatud otse suursaadiku vastu.»



Kristal lisas, et päev pärast Metlevi avaldust otsustas kooli õpilasomavalitsus ise noormehe juhi kohalt eemaldada. Direktori asetäitja kinnitusel tegid õpilased selle otsuse iseseisvalt ja kooli juhtkond selleks survet ei avaldanud.



Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et teda ei üllatanud, et Metlev tegi Õpilasesinduste Assamblee nimel Venemaa suursaadikut kritiseeriva avalduse. Ministri sõnul mõistavad just vene koolide õpilased, et Venemaa suursaadiku avaldus ei vasta tõele ja on sekkumine Eesti siseasjadesse.



Lukas ütles, et on kohtunud Õpilasesinduste Assamblee liikmetega ja kuigi neil on erinevaid vaateid, toetavad nad kõik Eesti iseseisvust. See eristab neid mõnest vanema põlvkonna vene rahvusest inimesest ja ka mõnest poliitikust, kes usuvad, et iseseisvus on viga, märkis ta.



Metlev tõdes eile rus.postimees.ee-le, et asjade selline areng tuli talle üllatusena. «See on absurdne. Kool on võtnud seda väga isiklikult, ehkki avalduses on mainitud kooli nime vaid minu õppimispaigana,» rõhutas noormees.



Metlevi sõnul valmistas ta avalduse ette Õpilasesinduste Assamblee nimel ning kooli peamine argument tema vastu oli, et 17-aastane noor ei ole pädev kommenteerima täiskasvanu tegusid.



Noormehe sõnul jätkab ta koolis õpinguid ja soovib endiselt aktiivselt osaleda ka õpilasparlamendi töös, ehkki sõbrad on tal soovitanud ka kooli vahetada.



Õpilasesinduste Assamblee on avatud koostöövorm, mis on loodud õpilaste õiguste kaitseks ning kooli haridus- ja noorsoopoliitika mõjutamiseks. Assamblee koosseisu kuulub 58 vene õppekeelega gümnaasiumiastmega kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles