Kose ja Kõue vallad vaevad taas ühinemist

Sulev Valner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kose vallavanem Vello Jõgisoo, Kose volikogu esimees Astrid Ojasoon, Kõue volikogu esimees Juri Kovalevski ja Kõue vallavanem Ott Valdma selgitasid eile Ardu koolis inimestele, mida nemad arvavad kahe valla ühinemisest.
Kose vallavanem Vello Jõgisoo, Kose volikogu esimees Astrid Ojasoon, Kõue volikogu esimees Juri Kovalevski ja Kõue vallavanem Ott Valdma selgitasid eile Ardu koolis inimestele, mida nemad arvavad kahe valla ühinemisest. Foto: Laura Oks

Lugedes kokku kõik viimaste aastate katsed väikeste omavalitsuste ühendamiseks, tuleb nentida, et üritamist on olnud palju, aga tulemust vähem kui Eesti sportlaste sellel nädalal võidetud olümpiamedaleid. Viimase «ühinemismedali» said 2009. aastal leivad ühte kappi pannud Vändra ja Kaisma vald. Rohkem ühinejaid pole aga pärast 2005. aastat olnudki.

Nagu olümpiamängud, toimuvad ka kohalikud valimised nelja aasta tagant. Praegu valmistutakse kohalike volikogude valimisteks 2013. aasta sügisel, aga sel ajal ühineda soovivad omavalitsused peavad oma otsused ära tegema juba lähikuudel. Õhus on mitu võimalust, aga päris kindlaid ühinejaid pole. Võib-olla ühinevad mitmed, aga võib-olla mitte keegi.

Endiselt ei ole selge, kui palju omavalitsused ikka ühinemist soovivad. Nagu teame, ei ole selles osas, kas ja millised vallad peaksid ühinema või mitte, üksmeelt ka riigi tasemel.

Otsustada tuleb ühinejail endil.

Kolmapäeval jõuti Kose ja Kõue valla ühinemise plaanide osas nii kaugele, et Ardus avati rahvakoosolekuga ühinemise avalik arutelu, mis peab jõudma paari kuu pärast rahvaküsitluseni. Kui küsitlustulemused selged, saaksid mõlema valla volikogud teha otsuse – jah või ei.

Seaduse järgi ei ole rahvaküsitluse tulemus volikogudele siduv. Varasematest ühinemiskogemustest üle Eesti on ka näiteid, kus volikogud on teinud küsitluse järel erineva otsuse, tõdeb pikaaegne Kose vallavanem Vello Jõgisoo.

Teine katse

Jõgisood võibki nimetada selle ühinemise algatajaks. Tegu ei ole esimese katsega, samade valdade vahel toimusid ühinemiskõnelused ka aastatel 2004–2005, kuid tookord ütles Kõue volikogu lõpuks «ei».

«Me tahame, et Kose oleks Lõuna-Harjumaa keskus, kus inimesed saaksid võimalikult palju teenuseid kätte ega peaks iga asja järele Tallinna minema,» põhjendab Kose vallavanem ühinemisettepanekut.

«Praegu näen, et Kose üksi ei jõua edaspidi kõiki neid teenuseid pakkuda. Me ei suuda toetada näiteks väga head Kose kunstikooli nii palju, kui tahaksime. Pikas plaanis on jõudude ühendamine vajalik ka Kose gümnaasiumi säilimiseks,» selgitab Jõgisoo.

Olles juba aastaid ka üks valitsusega peetavate eelarveläbirääkimiste komisjoni liige omavalitsuste poolt, teab Vello Jõgisoo, et midagi roosilist ei ole tulemas, raha on ikka ja alati liiga vähe. «Peame ise seljad kokku panema, vaadates väga kriitiliselt üle oma potentsiaali ja tegevuse. Koos olles on lihtsam valikuid teha.»

Pikemalt loe tänasest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles