Noorteühendused taunivad Metlevi noomimist

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Сергей Метлев.
Сергей Метлев. Foto: Peeter Langovits

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) taunib Tallinna Mustamäe Reaalgümnaasiumi otsust noomida Sergei Metlevit seoses avaldusega, milles Õpilasesinduste Assamblee kritiseeris Venemaa suursaadiku Nikolai Uspenski seisukohti Eesti keelesüsteemi osas.

Sõnavabadus on üks inimese põhivabadusi, mis kajastub ka Inimõiguste ülddeklaratsioonis ja Eesti Vabariigi põhiseaduses. Põhiseaduse § 45 kohaselt on igaühel õigus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, trükis, pildis või muul viisil, teatas noorteühenduste liit oma pressiteates.

ENLi arvates ei ole Metlev rikkunud ühtegi head tava ega kahjustanud avaldusega kellegi mainet, tervist või muid põhiõigusi. Ühtlasi ei ole Metlev riigi või kohaliku omavalitsuse teenistuja, kellel oleks ametist tulenevaid piiranguid. ENL ei pea Metlevi noomimist ega õpilasomavalitsuse esimehe kohalt eemaldamist õiglaseks.

«Kõigil noortel on õigus avaldada arvamust ühiskonna, Euroopa ja ka oma kooli kohta. Ükski inimene ei pea arvamuse avaldamiseks eelnevalt koolilt ega riigilt luba küsima,» teatas ENL.

Ühtlasi ei pea noorteühenduste liit õigeks, et sõna- ja arvamusvabadust piiratakse, tuues ettekäändeks inimese vanust - ühelgi kooliõpilasel ei ole liidu teatel vähem õigust oma arvamusele kui näiteks mõnel juhtival ametnikul.

«ENLi arvates ei kajastu Õpilasesinduste Assamblee avalduses kuidagi soovi esindada kooli ametlikku seisukohta, mistõttu kooli sekkumine on ebaõiglane ja demokraatliku ühiskonna väärtustega vastuolus,» kinnitab noorteühenduste liit.

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) on katusorganisatsioon, mis ühendab 51 Eestis tegutsevat noorteühendust. ENLi peamisteks eesmärkideks on pakkuda noorteühendustele eestkostet, kujundada noori toetavat ühiskondlikku arvamust ja seadusandlikku keskkonda. ENL esindab liikmete noortepoliitilisi huve Eestis ja rahvusvahelisel tasandil ning soodustab noorte aktiivset osalust ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles