Suurkelmuses osalenud endine poksija pääseb enne tähtaega vanglast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus.
Kohus. Foto: SCANPIX

Viru maakohus otsustas sellel nädalal vabastada ennetähtaegselt vanglast suurkelmuses osalenud endise poksija, kuritegelikus maailmas tuntud mehe hüüdnime all Jokkeri.

Viru maakohus otsustas oma määrusega vabastada mees talle mõistetud vanglakaristusest tingimisi enne tähtaega koos elektroonilise valve kohaldamisega, ütles Viru maakohtu pressiesindaja BNSile.

Tema katseaja pikkus on üks aasta, sellest üheksa kuud peab ta veetma elekroonilise järelevalve all. Mees ei tohi katseajal tarvitada alkoholi ja narkootikume. Ta peab asuma tööle või võtma end töötuna töötukassas arvele kahe nädala jooksul alates vabanemisest. Mees ei tohi suhelda kriminaalkorras karistatud isikutega, samuti peab ta osalema sotsiaalprogrammis. Katseaja jooksul on ta kriminaalhooldusametniku järelevalve all.

Jokker pääseb vabadusse pärast kohtumääruse jõustumisest. Kohtumäärusele on õigus esitada määruskaebus 10 päeva jooksul alates selle nädala teisipäevast.

Kohus võttis mehe tingimisi vabadusse lubamisel arvesse, et tal on olemas kindel elukoht ja garanteeritud töökoht. Täitmata rahalised kohustused tal puuduvad.

Maakohus leidis, et on otstarbekas kinnipeetav vangistusest vabastada tingimisi enne tähtaega koos elektroonilise järelevalve kohaldamisega. Kuna vabanemine elektroonilise järelevalvega piirab kinnipeetava elu suuremal määral, kui vabanemine ilma selle kontrollita, on kinnipeetaval võimalus näidata, et ta suudab edaspidise elu elada seaduskuulekalt. Kohus arvestas otsuse langetamisel ka asjaolu, et tegemist on kinnipeetava esimese vangistusega.

Harju maakohus mõistis 20. detsembril 2010 miljonite kroonide eest olematuid mobiiltelefone müünud kelmijõugu 12 liiget süüdi, teiste hulgas sai karistada Jokker.

Kohus mõistis suurkelmuses osalenud isikud peamiselt süüdi rahapesus. Nii sai mees kahe aasta ja ühe kuu pikkuse vangistuse, millele kohus liitis varasema kuriteo eest määratud, kuid osaliselt kandmata karistusosa. Kokku karistas kohus teda kolme aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistusega. Lisaks konfiskeeris kohus temalt ligi 85 000 krooni, samuti pidi ta maksma sundrahaks 10 875 krooni.

Jokkeri kohtu ette viinud kriminaalne lugu sai alguse 2009. aasta juunis, kui Eesti politseilt palusid abi kolleegid Soomest. Eesti kodanikud olid petnud Soomes registreeritud firmade kaudu Bulgaaria ja Hollandi ettevõtetelt välja 400 000 eurot.

Selgus, et kaks meest käivitasid 2009. aasta suvel kuritegeliku projekti eesmärgiga petta välismaalastelt välja miljoneid. Nad soetasid variisikute kaudu Soomes kaks firmat: Asmel Rakennus OY ja Tenolar, mille juhtideks said varem kriminaalkorras karistatud kaks meest.

Firmade pangakontosid hakkasid kasutama nimetatud mehed, samuti nagu tankisti poolt renditud kontorit Tallinnas Heina tänaval. Mehed soetasid kelmuste toimepanemiseks mobiiltelefonid, sülearvuti ja lauaarvuti. Asmel Rakennusele telliti veebileht, et kõik firmaga seonduv näiks täisväärtuslik. Seejärel said kelmid kokkuleppele Ameerika Ühendriikides Marylandi osariigis registreeritud ettevõttega, et too saadab paarisaja tuhande kroonise ettemaksu eest mõnikümmend mobiiltelefoni Austrias asuvasse vahelattu.

Mullu mais võtsid kohtualused ühendust mitme firmaga, kellele pakuti soodsa hinnaga iPhone'e. Üks Bulgaaria ning üks Hollandi ettevõte soovisid osta 500 telefoni. Ühe telefoni hinnaks kujunes veidi üle 6000 krooni. Ostjad said vahelaolt kinnituse, et müüja on igati tõsiseltvõetav ning kaup olemas ja kandsid kumbki Asmel Rakennuse arvele ligi 200 000 eurot, kirjutas Eesti Ekspress 2009. aastal.

Seejärel lülitasid kurjategijad sidepidamiseks kasutatud telefonid välja ja raha kadus. Petta saanud firmade esindajad võtsid ühendust Soome keskkriminaalpolitseiga.

Politsei sai kamba tegemisi jälgides teada, et raha jagamist otsustas Jokker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles