Sotsid: erakonnad püüavad tugevdada jõudu kohalikul tasandil

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) tegevjuhi Piret Hartmani väitel püüavad praegu kõik erakonnad tugevdada oma jõudu just kohalikul tasandil, sest poliitikas muutub järjest olulisemaks otsesuhtlus inimestega

«Kõige paremad otsekontaktid kohaliku rahvaga saadakse siis, kui erakonnal on tugev kohalik organisatsioon,» selgitas Hartman.

Milline erakond selles heitluses esikohal on, ei soovinud Hartman otse öelda, nentides, et erakonnad on tugevad erinevates maakondades.

Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal on 17 piirkondlikku organisatsiooni (lisaks15 maakondlikule ka Tartu ja Tallinna omad) ning 100 omavalitsuste tasandil tegutsevat osakonda.

Hartmani selgituste kohaselt moodustubki erakond osakondadest, mille omakorda moodustavad piirkonnad.

Osakondade asi on teostada kohalikku võimu ja poliitikat iseseisvalt, kuid neil on Hartmani väitel ka selge roll üleriigiliste asjade otsustamisel: osakonna liikmed valivad endi seast üldkogu delegaadid ja samuti kuuluvad erinevate osakondade esindajad erakonna juhtorganitesse.

Hartmani sõnul otsustavad kohaliku tasandi organisatsioonid oma siseseid küsimusi endakeskis, kuigi üldiste poliitiliste seisukohtade kujundamisel toetutakse erakonna programmile ja ideoloogiale, mida ka ju ise kujundatakse.

Eriti oluline on kohaliku tasandi roll aga valimiskampaaniates, et sotside seisukohad jõuaksid otsesuhtluse kaudu inimesteni.

Hartman möönis siiski, et kindlasti võiksid kohalike organisatsioonide inimesed aktiivsemalt osaleda erakonna igapäevatöös ja poliitikate väljatöötamisel.

«Piirid seab siin ette tõsiasi, et valdav osa erakonna tööst käib vabatahtlikkuse alusel, mistõttu inimestel napib oma palgatöö kõrvalt aega,» arvas Hartman.

Küll aga on aktiivne tegevus oluline, sest selles sõltub mõneti rahastus: piirkondadele antava toetuse kõrval toetatakse piirkondi täiendavalt sel moel, et igale kohapeal liikmemaksuna kogutud eurole lisatakse keskselt veel üks euro.

«Üldistavalt võib öelda, et mida aktiivsem piirkond, seda suuremad on nii liikmemaksudest kui ka erakonna muudest vahenditest laekuvad summad,» sõnas Hartman.

Liikmeid on sotsidel praegu 5793. Kõige suuremad on SDE Tallinna, Tartu ja Harjumaa piirkonnad.

Tartu Ülikoolis tänavu kaitstud bakalaureusetöö «Maakondlike ja kohalike organisatsioonide roll eesti erakondade struktuuris» kohaselt on kohaliku tasandi üheks oluliseks ülesandeks liikmete värbamine.

Seda kinnitab ka Hartman, kuid lisas kohe, et sama oluline on liikmete kaasamine.

«Oleme uute liikmete kampaaniad ette võtnud siis, kui erakonnal on pakkuda täiendavaid võimalusi ja tegevusi, kuhu uusi tulijaid rakendada,» sõnas ta.

Hartman tõi välja, et möödunud aastal õnnestus erakonnal kuu kestnud tänavakampaania raames tuua erakonda 1000 uut liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles