Ümber Läänemere ratsutavad Ungari husaarid jõudsid Eestisse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käesoleval nädalal võib Eestis liikumas näha kaht 16. sajandi Ungari kergeratsaväelast oma nelja hobusega, kes teevad tiiru ümber Läänemere, et kõigis teele jäävates riikides Ungari ajaloolist kultuuri tutvustada.

Täna ennelõunal alustasid Péter Csepin ja Sandor Bakó teekonda Tallinnast Ungari saatkonnast Eesti lõunapiirile.

Meeste retk algas 7. aprillil kesk-Ungarist Varpalota linnast ja nelja kuuga on nad läbinud 4000 kilomeetrit läbi Slovakkia, Tšehhi, Poola, Saksamaa, Taani, Rootsi ja Soome. Eestist liiguvad nad edasi teistesse Baltimaadesse, Poolasse ja Slovakkiasse, et detsembri alguseks taas kodumaale jõuda.

«Meie põhiline eesmärk on mitte unustada oma ajalugu. Liiga paljud on surnud Ungari nimel, et neid unustada,» põhjendas Csepin. «Husaarid on julguse ja koduarmastuse sümboliks. See oli auasi olla husaar.» Tänapäeval on Ungari husaaride eeskujul loodud koguni 34 riiki kergratsaväeüksused, et lapsed teaksid, kuidas vanasti elati.

«Husaarid on maailmas peaaegu igal pool käinud,» sõnas Csepin, kelle jaoks see on seitsmes pikem ratsaretk. Hobustega võeti reis ette ka seetõttu, et sel puhul lubab sõidutempo õppida tundma kohalikku kultuuri ja isegi keelt omandada.

Nii hobused kui ka mehed on reisi seni läbinud vähimatki kurnatusemärki ilmutamata. «Neljast hobusest on ainult üks, kes on oma esimesel teekonnal. Teised on ka varem käinud päris pikki maid,» sõnas Csepin.

Sõna «husaar» pärineb ungari sõnatüvest «hus», mis tähendab kakskümmend. Csepini sõnul ulatub sõna sellesse aega, kui iga 20 talu kohta pidi asula riigi kaitseks välja panema ühe relvastatud ratsaniku. Husaarid said aastasadadega niivõrd kuulsaks, et see võeti kergratsaväelase üldnimetusena kasutusele teisteski riikides ja on tänapäeva keeltes muutumatuna alles.

Kõigil, kel ei õnnestu Ungari husaare sel nädalal tee ääres kohata, võivad neid kindlasti näha laupäeval Valgas toimuval militaarajaloo festivalil.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles