Teadlased: Fukushima tuumaõnnetus põhjustas liblikatel mutatsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumakatastroof tõi kaasa jaapanlaste ägeda vastuseisu tuumaenergiale.
Fukushima tuumakatastroof tõi kaasa jaapanlaste ägeda vastuseisu tuumaenergiale. Foto: SCANPIX

Jaapani avariilise Fukushima tuumaelektrijaama lähedusest on leitud kolmel liblikapõlvkonnal geenimutatsioone, teatasid teadlased teisipäeval avastusest, mis tekitab kartuse, et tuumaõnnetus võis avaldada mõju ka teistele liikidele.

Ligikaudu 12 protsendil sinilibliklaste sugukonda kuuluvatest väikestest kahvatusinistest liblikatest (Pseudozizeeria maha), kelle vastseperioodil tuumakatastroof toimus, esineb normist kõrvalekaldeid nagu väiksemad tiivad või kahjustunud silmad.

Ehkki teadlased kasvatasid neid liblikaid väljaspool elektrijaamatsooni laboris, esinesid sellised probleemid 18 protsendil järglastest, ütles Okinawa Ryukyu ülikooli dotsent Joji Otaki.

Kolmandas põlvkonnas tõusis mutatsioonidega isendite osakaal 34 protsendini, kuigi üks vanematest ei olnud kahjustatud populatsioonist.

Möödunud aasta septembris, kuus kuud pärast õnnetust korjasid teadlased Fukushimast veel 240 liblikat. Neist 52 protsendil tuvastati väärarenguid.

Uurimistöö tulemused avaldati teadusajakirja Nature võrguväljaandes Scientific Reports.

Otaki tegi hiljem võrdluskatse, kiiritades terveid liblikaid madalal radiatsioonitasemel. Tulemuseks olid Fukushima liblikatega sarnased väärarengud.

«Me jõudsime kindlale järeldusele, et Fukushima Daiici elektirjaamast lekkinud kiirgus kahjustas liblikate geene,» ütles Otaki.

Võimas maavärin ja sellest põhjustatud tsunami viisid 2011. aasta märtsis rivist välja Fukushima tuumaelektrijaama jahutussüsteemi, põhjustades kolme reaktori avarii ja viimase 25 aasta rängima tuumaõnnetuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles