Teder soovitab kaaluda lahtise õlle müügi reguleerimist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Peeter Langovits / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder saatis rahandusministeeriumile märgukirja, kus palus kaaluda lahtise õlle müügi paremaks reguleerimiseks aktsiisi- ja alkoholiseaduse muutmist.

Teder alustas lahtise õlle müümisele seatud piirangute kontrollimiseks menetlust tänavu juunis osaühingu Elav Õlu avalduse alusel. Ettevõte tegeleb niinimetatud elava õlle ehk pastöriseerimata ja teatud juhtudel ka filtreerimata õlle müümisega, mis tähendab, et hulgimüüjatelt ja õlletootjatelt ostetakse vaatides juba varem toodetud õlut ning valatakse see kaupluses ümber pudelisse, millega inimesed saavad jooki kaasa osta.

Ettevõtte põhiküsimus oli, kas seaduse järgi tuleb õlle ümbervalamist pidada alkoholi tootmiseks, mis on lubatud üksnes aktsiisilaos, ning seda isegi juhul, kui õllelt on aktsiis juba varem makstud. Menetluse käigus kinnitasid nii rahandusministeerium kui maksu- ja tolliamet, et on oma varasemat seisukohta muutnud ning leiavad, et kuigi reeglina kuulub toote ümbervillimine tootmise alla, ei pea nad osaühingu kirjeldatud olukorras aktsiisilao nõuet põhjendatuks.

Kuna sellega on ettevõtja püstitatud probleem lahenenud, otsustas õiguskantsler menetluse lõpetada. Siiski saatis ta rahandusministeeriumile märgukirja, kus palus kaaluda aktsiisi- ja alkoholiseaduse täpsustamist, et oleks üheselt arusaadav, millistel juhtudel peab alkoholi pakendav ettevõtja tegema seda tingimata aktsiisilaos ja millistel juhtudel pole aktsiisilao olemasolu nõutav.

Lisaks palus Teder rahandusministeeriumil kaaluda, kas ja milliseid samme võib lahtise õlle müümise erinevate ärimudelitega seoses veel olla tarvis, et tagada süsteemne ja läbimõeldud lähenemine, seejuures ettevõtlusvabadust ebaproportsionaalselt piiramata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles