Indial on kavas Marsi orbiidile kosmosesond saata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India peaminister Manmohan Singh.
India peaminister Manmohan Singh. Foto: SCANPIX

India plaanib seoses järgmisel aastal algava missiooniga Marsi orbiidile kosmosesondi saata, teatas peaminister Manmohan Singh täna.

Projekt märgib järgmist tähtsat sammu riigi ambitsioonikas kosmoseprogrammis, vahendas AFP.

2009. aasta septembris leidis India kuusond Chandrayaan-1 Maa looduslikult kaaslaselt vett, mis tõstis India usaldusväärsust kosmoseuuringutega tegeleva riigina, ning 2016. aastal on plaanis esimene mehitatud missioon.

«Meie kosmoselaev saadetakse Marsi lähedale, et koguda teaduslikult tähtsat informatsiooni,» sõnas Singh oma iga-aastases iseseisvuspäeva kõnes.

India Kosmoseuuringute organisatsioon (ISRO) plaanib tehiskaaslast saata järgmise aasta novembris, raporteeris uudisteagentuur Press Trust of India selle kuu alguses.

Ühe ISRO ametniku sõnul läheb missioon maksma kuni viis miljardit ruupiat (90 miljonit dollarit).

India rahvuslikuks uhkuseks on kõrgelt arenenud kosmoseprogramm, kuid samas kritiseeritakse valitsust, kes ei võitle piisavalt vaesuse ja toidupuudusega.

«Rohkem tähelepanu tuleks pöörata vaeste probleemidele, nagu halb tervis, joogivee kättesaadavus ja kirjaoskamatus,» ütles heategevusorganisatsiooni Sulabh asutaja Bindeshwar Pathak AFP-le.

«Kosmosesse minekul on teaduslikud kasutegurid, kuid see ei paranda India vaeste elamistingimusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles