Komorowski: Poolal peaks oma raketikilp olema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Bronislaw Komorowski.
Poola president Bronislaw Komorowski. Foto: SCANPIX

Poola president Bronislaw Komorowski ütles kolmapäeval, et Poola peaks looma omaenda raketikilbi, kaitsmaks oma territooriumi osana NATO laiemast projektist.

«Meil on vaja omaenda Poola raketikilpi, mis oleks samal ajal osa suuremast NATO süsteemist,» ütles Komorowi riikliku sõjaväepüha kõnes.

Komorowski ütles, et see on kulukas, kuid eelarvele talutav projekt, sest Poola majandus on kasvanud ja Afganistanist lahkumisega on tekkinud säästud.

Presidendi sõnul on see hädavajalik, et «ei peaks enam kartma rahulolematut nurinat» kohustuste kohta, mida Poola on võtnud seoses oma julgeoleku ja NATOga.

NATO algatas mais ametlikult esimese etapi raketikaitsesüsteemis, mida USA nimetab vajalikuks Iraani võimalike rünnakute nurjamiseks.

Plaani esialgne etapp näeb ette laevadel paiknevate Aegis-süsteemide ja Türgis asuva võimsama radari kasutamist. Hilisem etapp näeb ette Aegise radarite paigutamist Poolasse ja Rumeeniasse. Süsteemi kontrollitakse Ramsteini baasist Saksamaalt.

Moskva peab süsteemi ohuks oma julgeolekule ning nõuab süsteemis osalemist või vähemalt garantiisid, et see ei ohusta Moskva heidutusvõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles