Reporter.ee: Teinonen teenetemärki tagasi anda ei kavatse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Teinonen
Risto Teinonen Foto: Repro

Risto Teinonen ei kavatse teenetemärki tagastada, väites et on selle oma emale kinkinud.


Teinonen ütles, et president teenetemärki tema käest ära võtta ei saa, sest tal ei ole seda enam. «Ma olen selle ära kinkinud. Ma kinkisin selle oma emale,» vahendas Reporter.ee.

Kaitsepolitsei on kahtlustanud natsilembest Teinoneni Eesti-vastase ühenduse loomises, kuid riigiprokuratuur lõpetas tema suhtes kuriteokoosseisu puudumise tõttu kriminaalmenetluse.

Teinonen tunnistab, et kandis Hitleri sünnipäevapeol tõesti Maarjamaa Risti koos haakristi käelindiga, kuid ei näe selles teos midagi vääritut.

«Kuna ma olen rahvussotsialist, siis mina ei näe selles mingit probleemi. Mina näen seda asja täiesti samamoodi, kui keegi kannaks mingit Eesti ordenit koos Keskerakonna või Reformierakonna liikmemärgiga,» ütles Teinonen.

Peaminister Andrus Ansip tunnustab presidendi otsust võtta teenetemärk Simmi kõrvalt ka Teinonenilt.

Teinoneni asub aga kaitsma erakonnakaaslane Iseseisvusparteist Sven Sildnik. «Tema peod vastavad ju samale kirjeldusele, mida pidas Rein Lang, kellel oli ka haakristiga lipp seina peal.»

Presidendi otsuse kavatseb Teinonen kohtus vaidlustada kuna tema sõnul on president kohaldanud seadust tagasiulatuvalt. Nimelt kandis ta teenetemärki koos haakristiga 2007. aastal, aga seadus, mis võimaldab teenetemärki tagasi võtta jõustus 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles