Nord Stream küsib Eestilt ja Soomelt luba uuteks uuringuteks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasiterminal Lubminis Saksamaal.
Nord Streami gaasiterminal Lubminis Saksamaal. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline gaasikonsortsium Nord Stream uurib võimalusi paigutada Soome lahte veel kaks torujuhet ja kuna need jääksid Eesti ja Soome majandustsoonidesse, siis küsib firma mõlemalt riigilt vastavat luba.

Soome töö- ja majandusministeerium sai taotluse uuringute läbiviimiseks juba kätte, vahendas YLE «A-studio». Eesti ametivõimude kätte peaks see jõudma lähinädalatel.

Nord Stream tahab välja selgitada, kas mõttekas oleks ehitada üks või kaks torujuhet. Uued uuringud oleks plaanis viia läbi arvestades keskkonna vaatevinklit ja torujuhtme ehitamise tehnilisi võimalusi.

«Uurime trassi silmas pidades mitmeid erinevaid võimalusi ja vaatame välja niisugused, mis on keskkonnale soodsaimad. Eesti majandustsoon on üks väga hea valikuvariant ja seda muu hulgas tasase merepõhja tõttu,» selgitas Nord Streami pressiesindaja Soomes Minna Sundelin.

Töö- ja majandusministeeriumi kantseleiülem Erkki Virtanen rääkis telesaatele «A-studio», et otsuse uurimisloa lubamisest saab langetada kiiresti. Eelmisel korral arutati loa andmist kaks aastat.  Virtaneni kinnitusel on sellest võetud õppust ja valitsus saab uurimisloa teemat arutada juba novembris.

Lisaks Vene Gazpromile (51-protsendine osalus) kuuluvad konsortsiumisse Saksa firmad Wintershall Holding GmbH (15,5 protsenti) ja E.ON Ruhrgas AG (15,5 protsenti) ning Hollandi N.V. Nederlandse Gasunie (9 protsenti) ja Prantsuse GDF Suez (9 protsenti).

Omanikud plaanivad langetada otsuse uuest võimalikust toruhankest selle aasta viimases kvartalis.

Nord Stream on juba ehitanud Läänemere põhja kahest paralleelsest torujuhtmest koosneva torustiku, mis varustab Vene maagaasiga Kesk-Euroopat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles