Vene patriarh teeb ajaloolise visiidi Poolasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õigeusu kiriku patriarh Kirill
Vene õigeusu kiriku patriarh Kirill Foto: SCANPIX

Venemaa õigeusu kiriku patriarh Kirill alustab täna ajaloolist visiiti Poolasse.

Ükski vene õigeusu kiriku pea pole varem sügavalt katoliiklikku naaberriiki külastanud.

Visiidi haripunktina allkirjastatakse ühispöördumine, mis kutsub poolakaid ja venelasi andestama üksteisele mineviku halba ja ebaõiglust. Kirill kohtub ka Poola presidendi Bronisław Komorowskiga.

Külaskäiku võib varjutada rahvusvahelist tähelepanu äratanud Vene punkbändi Pussy Riot kohtuprotsess. Otsus tehakse teatavaks ilmselt reedel, Kirilli visiidi teisel päeval.

Pussy Rioti liikmed Nadežda Tolokonnikova, Maria Aljohhina ja Jekaterina Samutsevitš korraldasid veebruaris skandaalse väljaastumise Moskvas Lunastaja Kristuse kirikus.

Naised esitasid altari ees laulu, mida nad ise nimetasid punkpalvuseks. Minutilises laulus kutsutakse Neitsi Maarjat ajama presidendiks valitud Vladimir Putin minema ning hakkama feministiks, samuti taunitakse vene õigeusu kirikut Kremliga mestimises.

Kirill on nimetanud aktsiooni Venemaa usklike solvamiseks ja nõudnud neile karmimat seadusega võimalikku karistust. Erksavärviliste nailonkleitide ja kootud mütside poolest tuntud ansambli liikmed avaldasid kohtus usklike solvamise pärast kahetsust, kuid end süüdi ei tunnistanud.

Pussy Rioti kohtuprotsessi vastu on protestinud nimekad Poola kultuuritegelased, sealsed feministid kavatsevad reedel Venemaa Varssavi saatkonna ees piketeerida.

Vene õigeusu kiriku esindaja Aleksandr Volkovi sõnul pole patriarhi visiidil mingil moel poliitikaga seotud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles