Tallinna lahel hukkus demineerimisoperatsioonil töötanud mereväetuuker

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hukkus miinitõrjeoperatsioonil Miinilaevade Divisjoni tuukrigrupi tuuker maat Marko Knaps (22).

Knaps oli sukeldumas pooleteise miili kaugusel Kakumäe poolsaare tipust põhjas, Kakumäe ning Kopli lahtede vahel ja täitmas lennukipommide demineerimisega seotud teenistusülesandeid.

Operatsiooni käigus toimetati avastatud lennukipomme ohutusse kohta. Ühel hetkel ei vastanud Knaps kaasteenijate kontrolltõmmetele. Sukeldunud valmidustuuker avastas mehe 23 meetri sügavuselt põhjast teadvusetuna. Pinnale toodud tuukril puudusid elutunnused, koheselt alustati elustamist, mida jätkati kaldale jõudmiseni. Kaldal võttis elustamise üle kiirabi.

Põhjus teadmata

Mereväe ülem Sten Sepper rääkis pressikonverentsil, et praegusel hetkel ei ole alust arvata, et oleks tegemist tehnilise rikkega ega ka terviserikkega, sest kaitseväelased, eriti tuukrid, käivad kord aastas tervislikus kontrollis. «Lõpptulemuse annab meile juurdlus.»

Enne iga sukeldumist vaadatakse varustus üle ja enne kedagi välja ei lasta. Postimehele teadaolevalt kasutas Knaps sukeldumisel tavapäraseid hapnikuballoone. «Varustus on sertifitseeritud tehnikute poolt ja praegu on veel vara spekuleerida selle üle, kas varustus vedas alt.»

Sepper ütles detailidesse laskumata, et Knaps oli ülesannet täitnud juba vähemalt 20 minutit ja hapnikureservi jätkunuks tal veel vähemalt 40 minutiks.

Knapsi ülesanne oli vee all lahti päästa tõstekott, milles olid lõhkekehad, mida toimetati lõhkamiskohta. «Ei olnud tegu millegi otsimisega, oli konkreetselt ühe koha peal toimetamine.»

Küsimusele, miks Knaps vee all üksinda toimetas, vastas Sepper, et toimingu protseduurid käivad vastavalt NATOs kehtestatud standarditele ja reeglitele.

Abivalmis inimene

Mereakadeemia tudeng Kristjan ütles Postimehele, et tunneb Knapsi ajast, kui nad paar aastat tagasi akadeemias koos õppisid. Pärast seda suundus Knaps ajateenistusse Mereväebaasi, pärast mida ta mereväega seotuks jäigi. «Ta oli väga tore ja heasüdamlik inimene. Ta aitas inimesi paljudes olukordades,» iseloomustas mees kunagist koolivenda.

Knaps sündis 1989. aastal. Ta läbis ajateenistuse aastatel 2010-2011 Mereväebaasis ning asus seejärel teenima Miinilaevade Divisjoni. Miinilaevade Divisjonis teenis ta relvastusmaadina miinijahtijal Sakala ning alates 2011. aasta augustist tuukrigrupi tuukrina.

Eesti merevägi demineeris 7. augustil Eesti vetes alanud miinitõrjeoperatsiooni käigus II maailmasõja aegseid lõhkekehi. Miinitõrjeoperatsioon viidi läbi Väinameres Hari kurgu, Soela väina ning Viire kurgu aladel ning Tallinnas Kakumäe lahes. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkekeha.

Kaitsevägi avaldab kaastunnet teenistusülesannete täitmisel hukkunud allohvitseri perele, lähedastele ja teenistuskaaslastele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles