Ka Kandaharis avas kohalik sõdur tule koalitsioonivõitlejate pihta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna on Afganistanis aset leidnud kaks intsidenti, kus kohalike julgeolekujõudude töötaja ründab koalitsioonisõdureid. Ühes neist sai surma kaks ameeriklast, kirjutab AFP.


Esimene tulistamine juhtus Lääne-Afganistanis Farah’ provintsis. Kaks USA sõdurit tapnud Afganistani kohaliku politsei töötaja lasti ka ise selle käigus maha.

Mõned tunnid hiljem tulistas Lõuna-Afganistanis Kandahari provinstsis koalitsioonisõdureid ja oma kaasmaalastest kolleege üks Afganistani sõdur. «Ründajat tulistati ning ta suri hiljem haiglas vigastustesse,» teatas ISAFi pressiteenistus. Kohalike ametnike teatel said tulistamises viga ka kaks USA ja üks Afganistani sõdur.

NATO arvestuse kohaselt on tänavu juhtunud 29 intsidenti, kus afgaani julgeolekujõudude töötajad ründavad lääne kolleege. Surma on neis saanud 39 koalitsioonisõdurit. Nädal tagasi tapsid afgaani vormikandjad ühe päevaga kuus USA sõdurit.

USA kaitseminister Leon Panetta tunnistas teisipäeval, et sellised rünnakud ja nende mõju koostööle afgaanidega valmistavad talle tõsiselt muret. Panetta sõnul kohtub Afganistanis NATO vägesid juhtiv kindral John Allen selliste rünnakute vältimise eesmärgil Afganistani julgeolekuga tegelevate ministrite ja külavanematega.

Kuigi Talibani liider mulla Omar on kiidelnud, et need rünnakud on osa tema mässuliste plaanist külvata usaldamatust koalitsioonivägede ja nende afgaanidest kolleegide vahele, on NATO esindajad tõdenud, et suurema osa intsidentide põhjuseks on tegelikult kultuurilised arusaamatused ja lahingustressi tagajärg, mitte mässuliste sisseimbumine Afganistani armeesse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles