Bulgaaria siseminister: terrorirünnaku juurdlus edeneb jõudsalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria siseminister Tsvetan Tsvetanov.
Bulgaaria siseminister Tsvetan Tsvetanov. Foto: SCANPIX

Bulgaaria uurijad ei ole kuu aja eest Iisraeli turismibussile korraldatud terrorirünnaku juurdluses suuri läbimurdeid teinud, kuid uurimine edeneb jõudsalt, ütles siseminister täna AFP-le.

«Seda on oodata, et võtab aega, mõnikord aastaid, kuni avastatakse kogu rünnaku taga olnud mehhanism. Kuid meid julgustab töö, mida me oleme viimasel 30 päeval saavutanud,» ütles Tsvetan Tsvetanov usutluses.

Peamine eesmärk on olnud rünnaku korraldaja isiku tuvastamine. Burgase lennujaamas 18. juulil toimunud rünnakus hukkus viis Iisraeli turisti, bulgaarlasest bussijuht ja ründaja ise.

Ükski rühmitus ei ole rünnaku eest vastutust võtnud, kuid Tsvetanov ütles täna, et rünnaku kavandamine välismaal on tõestatud.

«Kurjategija oli ligi 100-protsendise kindlusega välismaalane... (kes) oli olnud riigis alates 29. juunist,» ütles minister.

Politseil õnnestus luua kurjategija fotorobot, kasutades selleks lennujaama turvakaamerate salvestisi, pommari otsastrebitud pead ja võltsitud USA juhiluba Jacques Felipe Martini nimele.

Ekspertide hinnangul oli terrorist 25-30-aastane, heledanahaline, heledate silmade ja tumepruunide juustega, kuigi juhiloa pildil ja rünnaku ajal kandis ta parukat.

Interpol on fotorobotit levitanud ja politsei avaldas sel nädalal fotoroboti ründaja arvatavast kaasosalisest, kes on turskema kehaehituse ja tumedama jumega. Ministri sõnul oli arvatav kaasosaline seotud «terroriakti ettevalmistamise ja elluviimisega».

Selle järelduseni viis sel nädalal avastatud teine võltsitud USA juhiluba, mille omanik Ralph William Rico samuti pildil parukat kandis.

Ministri sõnul valmistati mõlemad dokumendid väljaspool Bulgaariat ja koguni väljaspool Euroopat.

Samuti saadi väärtuslikku informatsiooni pommi analüüsides. Sarnast seadeldist on kasutatud teistes riikides, kuigi minister ei täpsustanud, millistes rünnakutes või millistes riikides.

Umbes kolm kilogrammi trotüüli sisaldanud pomm lõhkes bussi juures, eesmise pagasiruumi lähedal.

«Kui see oleks plahvatanud bussis, oleks ohvreid palju rohkem olnud,» ütles Tsvetanov.

Iisrael süüdistab rünnakus Iraani ja selle käsilasi, teiste seas Liibanoni islamirühmitust Hizbollah. Iraan on vastutust eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles