Obama meeskond pakkus Romneyle kokkulepet maksutagastuse asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

Teiseks ametiajaks kandideeriva USA presidendi Barack Obama kampaaniameeskond pakkus vabariiklaste kandidaadile Mitt Romneyle kokkulepet: kui ta avaldab viimase viie aasta maksutagastuse andmed, ei kritiseeri nad teda enam ülejäänu varjamise eest.

Romney meeskond lükkas pakkumise kiiresti tagasi.

Obama kampaania on võtnud Romney strateegia ründamiseks sihikule tema maksud, kuna tasavägises võitluses novembrivalimiste eel on üha tähtsamaks kujunemas majandusküsimused ning kasvav lõhe Ameerika vaeste ja rikaste vahel.

Mitme aasta maksutagastuse andmete avalikustamine on saanud viimastel USA presidendivalimistel normiks, aga miljardär Romney väidab, et vastased hakkavad maksuinfot moonutama ja kasutavad seda tema vastu.

«President Obama tahab täiesti ilmselt rääkida valijatele tähtsate asjade asemel kuberner Romney maksutagastusest,» ütles endise Massachusettsi kuberneri kampaaniajuht Matt Rhoades.

Obama kampaaniajuht Jim Messina tegi pakkumise reedel Rhoadesile saadetud kirjas. Tema sõnul astutakse selline samm, sest nähtavasti kardab Romney, et «mida rohkem ta avalikustab, seda rohkem meie kampaania nõuab".

Obama leer on tõstatanud küsimuse, kas on aastaid, mil Romney ei maksnud üldse makse. Endine kuberner ütles neljapäeval, et on viimase kümne aasta jooksul maksnud igal aastal vähemalt 13 protsenti sissetulekust föderaalmaksudeks.

Keskmine Ühendriikide perekond, kes teenib aastas 50 000 - 75 000 dollarit, maksab 12,8 protsenti sellest föderaalmaksudeks.

Romney teenis 2010. ja 2011. aastal umbes 21 miljonit dollarit aastas, kuid ta on suutnud maksud madalana hoida, sest suurem osa tema tuludest on investeeringutelt, mida maksustatakse üldiselt madalamalt kui palka. Just sellist manipuleerimist tahab Obama muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles