Reinsalu: Ämari lennubaas on piirkonna oluline NATO tugipunkt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaas.
Ämari lennubaas. Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Urmas Reinsalu nimetas peagi lõplikult valmivat Ämari lennubaasi üheks olulisemaks NATO tugipunktiks Baltimaades ja Soome lahe piirkonnas.

Reinsalu sõnul on Ämari lennubaas NATO oluline heidutussignaal, millel on ka praktiline sõjaline otstarve. «NATO hävitajad teevad tuvastuslende ikkagi eelkõige rahvusvaheliste vete kohal Läänemere ruumis trajektooril Kaliningrad - Soome laht. Seetõttu on Ämaril heidutusmõõde, tal on sõjaline tähendus ja ka erinevates NATO plaanides teatud kaalukas roll,» rääkis kaitseminister BNSile antud intervjuus.

Osaliselt NATO toel Ämari lennubaasi tehtud investeering oli Reinsalu sõnul suur ja kaalukas, kuid väga arukas investeering. Kaitseminister viitas muuhulgas NATO õppustele, kus Ämari lennubaas muutus Eesti liitlaste baasiks.

«Meie piirkond on ainuke NATO regioon, kus allianss tegelikult sõjalist üleolekut ei oma. Meie piirkonnas omab sõjalist üleolekut täna mehaaniliselt Venemaa. Seetõttu peab NATO näitama selles ruumis oma kohalolekut ja see eeldab, et me arendaksime välja NATO roteeruva baasi Eestis,» rääkis Reinsalu.

Õhuväe ülema kolonelleitnant Jaak Tarieni sõnul hakkab lõpetamisjärgus olev Ämari lennubaas täitma kahte väga olulist rolli Eesti riigikaitses: «Esiteks, kui meie NATO liitlased hakkavad sagedasti Eesti kohal lendama, on see meie võimalikule vastasele selgeks märgiks, et Eesti ei ole üksi, vaid on osa NATOst. Teiseks, kui sellisest heidutusest ei peaks piisama, on Ämari lennubaas see punkt, kustkaudu saab kõige kiiremini sisse tuua NATO liitlaste abivägesid, mis vastase rünnaku tõrjuvad,» ütles Tarien.

Tema sõnul ei saa Eesti õhuväge mõõta selle järgi, mitu lennukit meil endal on, vaid selle järgi, milline NATO liitlasriikide lahingvõime on valmis Ämarisse saabuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles