Tallinnas toimuvad kõnekoosolekud ja tseremooniad

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirvepargi kõnekoosoleku 25. aastapäev. Juku-Kalle Raid, Indrek Tarand, Trivimi Velliste ja Andres Herkel.
Hirvepargi kõnekoosoleku 25. aastapäev. Juku-Kalle Raid, Indrek Tarand, Trivimi Velliste ja Andres Herkel. Foto: Priit Simson / Postimees

Lisaks tasuta kontsertidele ja perepäevale teletornis toimub täna pealinnas ka hulk üritusi, millel meenutatakse Eesti taasiseseisvumisaega.

Kell 12 linastub Okupatsioonide Muuseumis Jaan Kolbergi film «Rahva Vabadus». Film tutvustab Eesti taasiseseisvumisele eelnenud arenguid ja nende tähtsust tänases ühiskonnas.

Kell 13 leiab aset riiklik mälestustseremoonia vabadussõja Võidusamba jalamil. Kõnelevad siseminister Ken-Marti Vaher, Euroopa parlamendi saadik Tunne Kelam, kaitseminister Urmas Reinsalu ja Läti suursaadik Eestis Kārlis Eihenbaums. Esineb kaitseväe orkester.

Kell 14 toimub okupatsioonide muuseumis arutelu «Hirvepark 25», kus ettekannetega astuvad üles Hirvepargi korraldustoimkonna liige Lagle Parek, Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam, Eesti esindaja Ühendatud Balti Ameerika Komitees Mari-Ann Kelam ja Inimõiguste Instituudi esimees Mart Nutt.

Kell 15.30 toimub aga Hirvepargis traditsiooniline rahvuslik kõnekoosolek. Kõnelevad poliitikud ja ühiskonnategelased. 25 aastat tagasi toimunud kõnekoosolek oli Eesti iseseisvumisperioodi avaüritus ning ühtlasi ka esimene avalik poliitiline väljaastumine okupeeritud Eestis.

Üleeuroopalisel kommunismi- ja natsismikuritegude mälestamise päeval meenutatakse 23. augustil 1939. aastal allkirjastatud Molotov-Ribbentropi pakti, mille sõlmimine lõi aluse iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks ning käivitas sündmuste ahela, mille käigus pandi laias ulatuses toime kommunismi ja natsismi kuritegusid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles