Nestor: ESMi eelnõust tuleb kõrvaldada rumalused

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits

Riigikogu rahanduskomisjon hakkab homme arutama Euroopa Stabiilsusmehhanismi asutamislepingu eelnõu, mis tuleb sotsiaaldemokraatide kinnitusel muuta riigiõiguslikult mõistlikuks ja finantsiliselt korrektseks.

«Esitasime ESMi eelnõule rea muudatusettepanekuid, mis peavad sealt kõrvaldama nii riigiõiguslikud kui rahanduspoliitilised rumalused,» ütles riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor.

Ta rõhutas, et esmatähtis on sätestada, et riigile rahaliste kohustuste võtmine saab olla vaid riigikogu täiskogu ja mitte kellegi teise pädevuses. Sotside ettepanekud on Nestori sõnul suunatud sellele, et edaspidi on erinevatele riikidele abi andmise heakskiitmise puhul otsustusõigus üksnes parlamendi suurel saalil.

Valitsusest riigikokku jõudnud eelnõu tahab anda parlamendi ühele komisjonile õiguse valida, kas langetada ESMi puudutav otsus ise või anda otsustamine üle kellelegi teisele üle. «Euroopa Liidu asjade komisjonil ei ole täna välislepingute asjus otsustusõigust ja ta ei peagi seda õigust saama,» ütles Nestor.

Tema kinnitusel kumab kogu ESMi eelnõust läbi nii valitsuse soov sõita riigikogust teerulliga üle kui ka hirm selle pärast, et koalitsioonil ei jätku hääli.

Riigikogu täiskogu ette jõuab ESMi asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduseelnõu 30. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles