Ekspert: gaasitoru võimalikku kahju pole adekvaatselt hinnatud

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami esindaja Dirk van Ameln rootslastele gaasitoru kava tutvustamas.
Nord Streami esindaja Dirk van Ameln rootslastele gaasitoru kava tutvustamas. Foto: SCANPIX

Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi direktori Jüri Elkeni hinnangul on Nord Streami keskkonnamõjude aruandes siiani palju küsitavusi ning gaasitoru tekitatavat võimalikku kahju keskkonnale ei ole adekvaatselt hinnatud.


Teadlane selgitas ETV hommikusaates «Terevisioon», et merepõhja setete ja mürkide liikumist on küll hinnatud modelleerimismeetodil, kuid lähteandmed selleks praktiliselt puudusid, vahendab ERR Uudised.

Meresüsteemide instituudi direktori sõnul saab võimalikke riske jagada mitmesse faasi: ehituse käigus tekkivad ohud, katsetusel tekkivad riskid, juhtme käitamine ning lõpuks gaasijuhtme demonteerimisel tekkivad häired.

Elken märkis, et kavandatava Nord Streami kõige mustem stsenaarium oleks gaasijuhtme purunemine ning suure koguse gaasi nii vette kui ka õhku sattumine.

«Selle kohta on öeldud, et seda ei juhtu, sest see on väga vähetõenäoline. Aga me teame, et Mustika kaubanduskeskus ka ei saa põlema minna, sest seal on automaatkustutussüsteemid,» oli teadlane skeptiline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles