Ecuador ärgitab Briti võime Assange'i vahistamise ähvardusest loobuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaksi rajaja Julian Assange'i poolehoidjad Ecuadori saatkonna ees Londonis.
Wikileaksi rajaja Julian Assange'i poolehoidjad Ecuadori saatkonna ees Londonis. Foto: SCANPIX

Ecuador ärgitas eile Suurbritanniat loobuma ähvardusest vahistada WikiLeaksi asutaja Julian Assangee Londoni Ecuadori saatkonnas ja kinnitas, et on valmis dialoogiks.

Ecuador vallandas möödunud nädalal Rootsis seksuaalkuritegudes süüdistatavale 41-aastasele Assange'ile poliitilise varjupaiga andmisega diplomaatilise tormi.

Suurbritannia, kes on otsustanud Assange'i Rootsile välja anda, keeldub teda riigist välja laskmast, ähvardades ta vahistada niipea, kui ta peaks väljuma Ecuadori Londoni saatkonnast, kus ta on varjunud juba mitu kuud.

Assange väidab, et Rootsi kavatseb anda ta välja USA-le, kus teda ootab kohus tuhandete Ühendriikide valitsuse saladokumentide avalikustamise eest.

Ecuadori president Rafael Correa ütles, et Suurbritannia peab parandama ränga vea, mille ta tegi, ähvardades «härra Assange'i vahistamiseks Ecuadori diplomaatilisele esindusele haarangu korraldada».

Hoolimata sellest «jultumusest, sellest toorest ja vastuvõetamatust ähvardusest jääme me dialoogile avatuks», lisas ta ajakirjanikega kohtudes.

Briti võimud on viidanud võimalusele rakendada 1987. aasta diplomaatiliste ja konsulaarterritooriumide akti, mis lubaks tal tühistada Suurbritannia pinnal asuva saatkonna puutumatuse ja Assange'i vahistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles