ACTA sünnitas filmipoe

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Pala näitab oma poodi, mille kaudu Eesti filmid võiksid sattuda kõikjale maailmas.
Margus Pala näitab oma poodi, mille kaudu Eesti filmid võiksid sattuda kõikjale maailmas. Foto: Margus Ansu

Noor IT-spetsialist pakub piraatlusele alternatiivi.
 

Alles see oli, kui Briti ajakirjanik Abdul Turay kurtis siinsamas Postimehes, et meie filmiklassikat ei ole väljaspool Eestit võimalik ametlikke kanaleid pidi vaadata ja et eesti filmide turustamiseks pole ära kasutatud kõiki interneti võimalusi.

Tõsi. Ainult et see ei puuduta mitte üksnes klassikat, vaid ka tänapäevast filmi. Mitte ainult välismaad, vaid meid ennastki – proovigem vaid kätte saada kõigest kümne aasta tagust kodumaist dokumentalistikat. Ei saa!

Ka ei käi jutt enam niivõrd hääbuvast DVD-, kuivõrd üha enam populaarsust koguvast digitaalsest levist, olgu siis laenutamisest või ka ostmisest – võimalusest tellida eesti film otse oma arvutisse, ükskõik millises maailma otsas ka parasjagu ei asuta.

Idee tuli ACTA protestidest

Nüüd on üks Tartus netihasartmängude tarkvarafirmas Playtech töötav entusiastlik noor IT-spetsialist, kelle nimi on Margus Pala, asja ette võtnud – avanud eraviisiliselt esimese digitaalse filmikaupluse, julgustuseks edukalt läbitud, uute IT-lahenduste väljatöötamisele keskendunud kollektiivsete mõttetalgute Garage48 sõel.

Õnnestumise korral võiks sellest kujuneda ka rahvusvaheliselt unikaalne, miks mitte kogu Eesti filmitoodangu parimat osa turustav esinduslik internetiplatvorm, mis pole erinevalt enamikust nn video on demand ehk digitaalsetest videolaenutustest piiratud vaataja geograafilise asukoha ega  limiteeritud vaatamisajaga.

Eesmärke on kaks: teha Eesti, aga tulevikus ka välismaiste, suurstuudiote alla mittekuuluvate autorite filmitoodang kogu maailmas kättesaadavaks ja muuta praegused filmipiraadid kasumlikeks klientideks.

«ACTA protestide ajal inimeste arvamusi kuulates tekkis idee pakkuda legaalset ja sama mugavat teenust nagu Pirate Bay (populaarne interneti failivahetusportaal – TT), aga nii, et kasutajad saaksid filmitegijatele ka väikest tasu maksta. Jõu ja vabaduste piiramise abil tulemuseni ei jõua – probleemi lahendamiseks on vaja alternatiivi,» selgitas Pala, kes usub siiralt, et nii on võimalik piraatlust ohjeldada.  

Filmide allalaadimine ausatele inimestele – just nõnda kõlab ka üks nime tiptheauthors.com nime kandva kaupluse juhtlauseid.

Soovile muuta ennekõike piraatide mõtteviisi viitab ka tehnoloogia, mida tiptheau­thors.com kasutab – selleks on laialdaselt kasutatavad torrentid. Pala sõnul on suurte failide edastamisel torrentite abil mitu eelist: alates allalaadimise kiirusest ja lõpetades süsteemi odavusega – nii on võimalik hoida laenutuse hind võimalikult soodne.

Eriliseks teeb digitaalse filmipoe ka väike krediit, mis antakse kasutajale, kui ta läbib automaatse kontrolli. «Krediidi abil on esimene allalaadimine imelihtne ning see soodustab väga positiivselt filmide levikut,» selgitas Pala.

Premeeritakse ka seda, kui vaataja soovitab filmi sõbrale – selle eest on võimalik saada hinnasoodustust. Maksmine käib Paypali kaudu. Filmikoopia jääb ostjale päriseks, mõistagi isiklikuks kasutamiseks – usalduse peale, mis välistab ilmselt selle, et tuttuued eesti filmid kohe ka tip­theauthors.com-i jõuavad.

Teenus on seotud suhtlusvõrgustikuga Facebook, mis tähendab seda, et ostjal peab olema Facebooki konto, kas või mitteaktiivne. Pala sõnul on Facebook mugav ja turvaline nii poepidajale kui selle kliendile – näiteks pole viimasel vaja end eraldi registreerida, aga selle abil saab hinnata ka seda, kas kasutajaks on tegelik inimene või on tegu varikontoga.

Tulevikus tahetakse juurutada ka teisi mugavaid ja turvalisi autentimisviise, nagu Twitter ja Linkedin.

Mida parem pilt, seda kallim
Eilse seisuga oli alles eelmise nädala lõpus avatud kaupluses müügil kümmekond filmi, mille hinnad ulatusid sõltuvalt pildi tehnilisest kvaliteedist kahe euroni. Näiteks on Mart Kivastiku mängufilm «Üks mu sõber» olemas nii Youtube’i/CD- kui DVD-kvaliteedis, Mati Küti nukufilm «Taevalaul» seevastu ainult HD-versioonis.

Videofailid valmistavad ette filmide autorid ise, kes tõstavad need ka privaatsesse torrentivõrku üles. Tasu ei küsita ja autoritele kuulub 90 protsenti teenitavast tulust. Pala ise peab oma kauplust turundustööriistaks, mis aitab tootjatel leida tee nii kodu- kui välisturgudele.

Ta on pidanud edukaid läbirääkimisi pea kõigi suuremate stuudiotega, sh Tallinnfilmi pärandi haldajatega, et filmivalik jooksvalt täienema hakkaks, olemas on ka autorite ühingu heakskiit.
Produtsent Anneli Ahven, kes müüb tiptheauthors.­

com-is juba filme «Üks mu sõber», «Malev», «Taarka», «Kutsar koputab kolm korda» ja «Kuhu põgenevad hinged», suhtub ettevõtmisse väga positiivselt. «Kõik, mis tuleb eesti filmi niigi napile levile kasuks, väärib toetust,» kinnitas ta.

Ka Pala ise hindab tagasisidet lootustandvaks – ja mitte ainult Eestis. «Igaüks oskab nimetada vähemalt viit eesti filmi, mida ta hea meelega veel mitu korda vaataks, aga leedu filme mitte ühtki,» toob ta näite ja ütleb, et just Leedust tuleb peagi müügile mitu filmi.

Kriteeriume Pala tiptheauthors.com valikule ei sea, eesmärgiks on representatiivsus ja terve mõistus. «Kui keegi on filmitegemisega palju vaeva näinud ja sinna hulga raha sisse pannud, väärib see ka levitamist – veel enam, kui seda on toetanud riik. Ja kui see peaks leidma vähemalt paar tänulikku vaatajat, võib seda igal juhul müügil hoida.»

Tiptheauthors.com
•    Kauplus, mis müüb maailmas digitaalselt Eesti, tulevikus ka välismaa filme
•    Idee autor Margus Pala töötab Playtechi Tartu arenduskeskuses
•    Eesmärk on tuua aasta lõpuks müügile 300 filmi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles