Euroopa Liit lubab Valgevene juhtkonnal edasi reisida

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka..
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.. Foto: Reuters / Scanpix.

Euroopa Liidu välisministrid otsustasid täna mitte aktiveerida uuesti reisipiiranguid Valgevene presidendile Aljaksandr Lukašenkale ja tema lähikonnale, lootuses julgustada demokraatlikke reforme ja vähendada Venemaa mõju selles riigis.


Brüsselis toimunud kohtumisel hoidusid euroliidu välisministrid kasutamast oma tavapärast poliitilist malakat Minski vastu ning otsustasid viisakeeldu Lukašenkale ja veel mõnekümnele tema kõrgemale ametnikule järgmisel üheksal kuul mitte järgida, vahendas AFP.

Selle perioodi järel vaadatakse tänane otsus uuesti ümber ning ollakse «edasiste positiivsete arengute korral valmis «võimaluseks piiravad meetmed tühistada». Samas märgitakse, et ministrite nõukogu on endiselt mures Valgevene inimõiguste olukorra pärast.

Lukašenka režiimile kehtestati opositsiooni allasurumise pärast sanktsioonid kolme aasta eest, ent mullu oktoobris pärast mitme dissidendi vabastamist seni kehtinud viisakeeld peatati, et julgustada «Euroopa viimaseks diktaatoriks» ristitud juhti jätkama teel poliitiliste vabaduste laiendamise suunas.

ELi ministrid hoiatasid täna siiski, et reisikeeld võidakse taas jõustada, olenevalt Valgevene võimude tegevusest demokraatia ja inimõiguste sfääris. Diplomaatilise surve ülevalhoidmiseks pikendati seejuures teisi meetmeid, muu hulgas relvaembargot, veel aasta võrra.

Valgevene edusammude korral võib euroliit kaaluda selle riigi kaasamist ka oma uude idapartnerlusprogrammi, mida luuakse endiste Nõukogude vabariikide jaoks. Praegu on sinna kutsutud Armeenia, Aserbaidžaan, Gruusia, Moldova ja Ukraina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles