Tulviste: õppige kriisi ajal keeli

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riigikogu liige Peeter Tulviste soovitas töötuks jäänutel mitte norutama jääda, vaid kasutada seda aega näiteks keelte õppimiseks.


Tema sõnul on tõenäoliselt paljud mõelnud varem, et õpiks veel mõne keele ära, kuid ikka on aega nappinud. Nüüd on aga paljudel kurval põhjusel aega tekkimas.

Hariduskonverentsil «Tarkus toob tõusu!» kõnelenud Tulviste väitel võib märgata, et kui vabamate olude tekkides 80ndate lõpus imestasid eestlased, kuidas räägivad vabas maailmas kasvanud soomlased nii kohutavat inglise keelt, siis nüüd kõnelevad põhjanaabrid inglise keelt pareminigi kui eestlased. Kuigi pole teada, kas nende tase paranes tänu lamale või muudel asjaoludel, näitab see Tulviste väitel, et lühikese ajaga on võimalik päris oluliselt keeleoskust parandada.

Ta soovitas võimalike variantidena lisaks inglise keelele ka hiina, vene ja miks mitte ka eesti keelt. Paranenud keeleoskus oleks Tulviste väitel kriisist välja tulles oluline lisaväärtus.

Ta soovitas ka neil, kel juba mõned keeled suus, uusi omandada, meenutades, et näiteks euroliidu ametnikkonnas töötamisel võib ka kolmest keelest väheks jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles