Analüütik seostab Reformierakonna toetuse kasvu meediapildis olekuga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Voog
Aivar Voog Foto: Peeter Langovits

Uuringufirma TNS Emori analüütiku Aivar Voogi hinnangul on Reformierakonna populaarsuse jätkuv kasv seotud pideva meediapildis olemisega, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Voog ütles rahvusringhäälingu raadiouudistele, et Reformierakond on olnud viimastel kuudel väga sageli meediapildis ning on meediakajastuste hulgalt parteidest kindlalt esimene.

Voogi sõnul on osa küsitlusele vastanuid suhteliselt juhusliku eelistusega: nende jaoks ei ole poliitilised küsimused niivõrd olulised ja nad otsustavad üsna pinnapealse informatsiooni põhjal hääletada selle poolt, kellest parasjagu räägitakse. Selliseid meediakajastusest sõltuvaid inimesi on tema sõnul umbes 20 protsenti.

Rääkides erakondliku eelistuseta inimeste hulga kasvust, ütles Voog, et tõus on toimunud valimistevahelisel perioodil ja selles pole midagi väga erandlikku.

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori uuringust selgub, et rahastamisskandaalist hoolimata viimastel kuudel pidevalt tõusnud Reformierakonna toetus on augustis veelgi kasvanud. Kui mais toetas Reformierakonda 30 protsenti, siis juunis kasvas erakonna toetus 31, juulis 34 ja augustis 39 protsendini. Sellest kõrgem oli erakonna toetus viimati 2010. aasta oktoobris.

Kõigi teiste parlamendiparteide toetus on juuliga võrreldes langenud. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus, mis juunis oli 24 ja juulis 25 protsenti, langes augustis 20 protsendini nagu ka Keskerakonnal, mida juunis toetas 23 ja juulis 22 protsenti elanikest. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus oli juunis 14, juulis 15 ja augustis 13 protsenti.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Samas kasvab jätkuvalt nende inimeste hulk, kes ei oska eelistada ühtki parteid: juunis oli neid 38, juulis 39 ja augustis juba 40 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 1.-22. augustini 918 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles